Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kako prepoznati najbolje

Kilu jagoda može se kupiti već za 9 kuna: 'Te jagode sigurno nisu domaće'

jagode
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/5
27.04.2018.
u 22:04

Za 10-ak dana na tržištu će biti i prve jagode iz Zagreba i Zagrebačke županije, bit će sitnije nego lani, ali kvalitetnije, kaže Ž. Varga

Godina je bila duga, ali konačno je svanuo dan da se možemo naplatiti – kaže Gradimir Šešelj iz doline Neretve, gdje se ovih dana već naveliko beru prve ovosezonske jagode. U kraju oko Opuzena i Metkovića jagode, mahom sorte clery, dospijevaju i 10-ak dana prije vrgoračkih. Veleprodajna je cijena dobra, 18 kuna za kilogram, a jagode kvalitetne, najkvalitetnije u posljednjih nekoliko godina. Samo što je sunce malo prejako, smije se Šešelj, koji je u ovom kraju jedan od najvećih proizvođača, te ističe da će za koji dan na njivama svakodnevno brati najmanje 4 tone slatkih plodova. I sve prodati.

Neretvanske 20-30 kuna

– Ma da dnevno imam i 10.000 gajbi, sve bih prodao jer ljudi vole domaće jagode i nije im ih teško ni malo više platiti. A kad se podvuče crta, i meni je proizvodnja isplativa – objašnjava, dok na upit o pesticidima, kojih je prema brojnim istraživanjima najviše u jagodama, odmahuje glavom.

– Kakvi pesticidi? Moje su jagode na otvorenom. Neke su dozrele, a da ih nijednom nisam prskao. Na neretvanskim poljima vjetrovi propušu svu vlagu iz jagoda, dok ih u Europi prskaju svaka tri dana – govori Gradimir. Dio proizvodnje prodat će našem najvećem proizvođaču, a i otkupljivaču jagoda – Fragariji, a dio i samostalno. Prve jagode iz doline Neretve ovih se dana tako prodaju i na zagrebačkim tržnicama, uglavnom po cijeni od 20 do 30 kn/kg, a kako su “nestale” fiskalne blagajne, teško je zapravo reći čija je roba domaća, a čija uvozna i tko prodaje “mačka u vreći”, pogotovo kad ima i “domaćih” po cijeni od 9 kuna.

– Te jagode sigurno nisu domaće – tvrdi Tihomir Peraić, predsjednik uprave Fragarije, ističući da se za toliko novca danas mogu kupiti španjolske, grčke ili turske jagode, kojima završava sezona i loše su kvalitete. No, u Europi kupci jagode već naveliko traže pa im je cijena čak i viša nego prijašnjih godina – kaže Peraić, čija tvrtka sa stotinjak kooperanata i 20 vlastitih hektara čini oko polovice domaće proizvodnje jagoda od oko 4000 tona.

Zagrebačke stižu za 10 dana

U sezoni smo s tom kraljicom voća samodostatni, čak i izvezemo dio, a izvan sezone prepušteni uvozu. Uz clery i albu, ove godine proizvođači preferiraju i novu sortu – murano jagodu, a dok se zamaramo američkim istraživanjima o jagodama prepunim pesticida, treba znati da domaće traže svega nekoliko prskanja jer u tunelima (plastenicima) nisu podložne oborinama ni vlazi te bi se moglo reći da nam je jagoda gotovo ekološki proizvod – objašnjava Peraić. To potvrđuju i uzgajivači jagoda Zagrebačke županije udruženi u Zagrebački prsten. Nakon što od subote tržnice okupiraju veće količine neretvanskih, a od ponedjeljka i prve vrgoračke, Željko Varga jagode iz Zagreba i okolice u ponudi vidi za 10-ak dana. Prodavat će ih 23 OPG-a na 24 štanda, a kao i prethodne dvije godine svi će svoje jagode prije dati na analizu koja po uzorku stoji 1800 kuna, a obuhvaća 300-400 aktivnih tvari, uključujući pesticide.

– Nijedne godine nitko od nas nije pao na ispitu – kaže Varga, ističući da u proizvodnji na zemlji, poput hrvatske, sve više koriste i ekološke preparate u tretiranju jagoda – i po broju prskanja ni blizu se ne mogu mjeriti s umjetnim uvjetima u hidroponskom uzgoju kakve preferiraju Španjolci.

Od 96 uzoraka jagoda u njih pet ostaci pesticida

Direktor Euroinspekta Croatiakontrole Ivo Delonga kaže da je njihov nezavisni laboratorij u posljednje tri godine analizirao 96 uzoraka jagoda. Od toga pet uzoraka nije odgovaralo pravilniku o zbog ostataka aktivnih tvari pesticida. Ministarstvo poljoprivrede u lanjskoj je godini od 979 provedenih nadzora pronašlo prisutnost pesticida u 152 slučaja voća i povrća, u brokuli, malinama, poriluku, mrkvi, borovnicama, grožđu, jagodama, rajčicama, kruškama, narančama, celeru, zelenoj salati, jabukama, paprikama, kupusu, kiviju, grahu, luku, cvjetači i raži. U tri slučaja, doznajemo, pronađena je aktivna tvar koja nema dozvolu primjene na hrani na kojoj je pronađena, ali u pronađenoj koncentraciji nije bilo opasnosti utjecaja na čovjeka i okoliš.     

Komentara 18

Avatar links
links
22:37 27.04.2018.

ove jeftine su uvozne... da bi bila domaća mora koštati barem 50 kn kg...ipak mi volimo skupo a i možemo kupiti.. osim toga čovjek kaže da se kod nas ne prskaju pa su valjda zato skupe, skupi pesticidi

Avatar maxist
maxist
07:01 28.04.2018.

već mi je dojadilo ovo "domaće"-pa skuplje od onog iz 10000km udaljenosti.......gledam krumpir 10-12 kn/kg, pa jagode ko lijek protiv raka 30-40 kn, pa lignje i škampi po 200.......a tek kad stignu lubenice po 20( ali iz doline Neretve)?????!!!......Q...Nije čudoo jer sad propada svaki proizvođač bez "poticaja"..........a svi drugi na svijetu mogu i bez poticaja u trečinu cijene ????!?....i još jedna sitnica "brendirano voće", kao da su izmislili voće (jagodica purgerica ili obična zagorska črešnja).......? Ostalo je sve otrovno i bezvrijedno !?

ZV
Zvjerko
07:43 28.04.2018.

Ovaj proizvođač domaćih jagoda tvrdi da ne koristi pesticide, da jagode uspjevaju same od sebe, dakle, ima minimalna ulaganja, ne navodnjava jagode, ali ipak ima cijenu od 20-30 kuna po kg. S druge strane, tvrdi da se uvezene jagode tretiraju pesticidima, zalijevaju svaka tri dana, a cijena im je 9 kn/kg. Ili je ovaj naš proizvođač jako pohlepan pa nabija nerealnu cijenu ili laže o tretiranju svojih jagoda. A kada ih ne proda i kada mu propadne pola uroda onda će kukati o nelojalnoj konkurenciji i tražiti zaštitu od države. I na kraju, ajde da mi je vidjeti tko će po okusu prepoznati domaću od uvozne jagode!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije