Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Glumac i redatelj

Umro je Rade Perković, utemeljitelj Marulićevih dana i bivši intendant HNK Split

16.07.2018.
u 15:46

Omiljen kao otvoren čovjek širokog i dobrog srca, neumoran i vrijedan bio je i po umirovljenju organizirajući brojne projekte kulture, umjetnosti i mjuzikla te potpisujući kao redatelj različite priredbe i javne događaje.

U Splitu je 15. srpnja preminuo Rade Perković, glumac i redatelj, dugogodišnji intendant Hrvatskog narodnog kazališta Split i ravnatelj Splitskog ljeta, osnivač Marulićevih dana, dobitnik brojnih nagrada i priznanja.

Rade Perković rodio se 1938. u mjestu Krtola u Crnoj Gori. Glumačku je školu završio 1961. u Sarajevu. Od 1961 – 63. bio je član Narodnoga pozorišta u Zenici, a od 1963. u angažmanu je u HNK Split. Među utemeljiteljima je splitske Pučke pozornice Varoš (1970) i Teatra dokumenta (1977, poslije Dramski teatar). Godine 1991. inicirao je osnivanje Festivala hrvatske drame Marulićevi dani u Splitu, koji se kao jedini kazališni festival posvećen hrvatskom dramskom tekstu održava neprekinuto do danas.

Kao glumac tumačio je brojne uloge, najviše u splitskom HNK u kojem je proveo najveći dio svoje scenske i ravnateljske karijere, ali i u drugim kazališnim kućama. Prema njegovoj knjizi Kako osvojiti ženu (1973), Marin Carić na scenu je postavio istoimenu monodramu. Ako bi od mnoštva uloga trebalo izdvojiti neke značajnije, među njima bi se svakako našle sljedeće: Edek (S. Mrożek, Tango), Brindsley (P. Shaffer, Crna komedija), Maro i Pasimaha (M. Držić, Dundo Maroje i Skup), Ivanko (Drugi libar Marka Uvodića Splićanina), Bukara (I. Brešan, Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja).

Kao član Udruženja dramskih umjetnika Hrvatske u Splitu, s Vlatkom Perkovićem režirao Kulu babilonsku D. Roksandića te samostalno Otrujmo moju ženu A. Roussina. Osmislio je i režirao scenske kolaže Satirično zabavište za odrasle, Teatar iza zastora i Šampion.

Intendant Hrvatskog narodnog kazališta Split i ravnatelj Splitskog ljeta bio je u dva mandata, od 1992. do 1999. Omiljen kao otvoren čovjek širokog i dobrog srca, neumoran i vrijedan bio je i po umirovljenju organizirajući brojne projekte kulture, umjetnosti i mjuzikla te potpisujući kao redatelj različite priredbe i javne događaje.

Pogreb Rade Perkovića bit će u srijedu, 18. srpnja u 18 sati na splitskom groblju Lovrinac.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije