Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HNK Split

Goran Marković nakon 42 godine novi je Prošper

Foto: Arhiv HNK Split
1/8
17.01.2018.
u 10:30

Predstava “Čovik, zvir i kripost” opet je na daskama splitskog HNK. Predstava je prvi put izvedena 1976., a da bi plakala od smijeha, publici je bilo dovoljno čuti Dvornikovu: “Neću jist tu čikolatu...”

Drama HNK Split 19. siječnja premijerno će izvesti komediju Luigija Pirandella “Čovik, zvir i kripost” u lokalizaciji Vanče Kljakovića i u režiji Nenni Delmestre.


 

Jesmo li zaboravili da smo dio mediteranskog svijeta koji je oduvijek imao potrebu narugati se tuđim, a još više vlastitim nesavršenostima? S tim mislima nakon više od 40 godina Nenni Delmestre posegnula je za adaptacijom Vanče Kljakovića o kojoj se još govori. Stariji se sjećaju da je predstava prvi put izvedena 1976. u Kašteletu, u okviru Splitskog ljeta. Šest godina kasnije preseljena je u zgradu teatra. Godinama je bila na repertoaru i punila gledalište koje se “davilo i plakalo” od smijeha. Kako i ne bi kad su glumili Boris Dvornik, Ivica Vidović, Zdravka Krstulović i Josip Genda. Bilo je dovoljno da Boris kaže “Neću jist tu čikolatu...” pa da svi puknu od smijeha.

– Oduševljavaju me i Pirandello i prijevod Vanče Kljakovića. Taj jezik budi nostalgiju i emocije. To je “štakavština” kojom se u Splitu govorilo između dva svjetska rata. Priča o ljubavnom trokutu, gospođi, ljubavniku profesoru i mužu kapetanu poznata je, ja sam još malo umnožila ljubavne probleme. U poznatu radnju o varalici koji je prevaren uvrstila sam odnos profesora i sluškinje te odnos s učenicama koje su također u njega zaljubljene. Načinila sam još jednu bitnu intervenciju. Likovi nisu samo Splićani, kapetan, odnosno zvir je Dubrovčanin koji radi “raspašoj” na sceni, što se od gospara baš i ne bi očekivalo – otkriva redateljica i dodaje:
– O postavi iz 80-ih nisam dosad razmišljala, tek sad me hvata trema. Dio publike imat će svoja očekivanja.

Redateljica je uvjerena da je nova generacija splitskih glumaca u stanju oživjeti Pirandellov humorizam. Talijanski nobelovac komad je napisao 1919. Glavni su likovi profesor Prošper (Goran Marković), kapetan Lovre Orada (Marjan Nejašmić Banić), njegova žena (Andrea Mladinić) i doktor Pjer (Pere Eranović). Profesor i gospođa ljubuju i ona zatrudni. Nastat će skandal ako ne spava barem jednom s mužem kapetanom. Problem je što supružnici nisu u tjelesnom kontaktu. Naprotiv, ne mogu se smisliti, a kapetan ima i ljubavnicu.

Profesoru i gospođi priskočit će u pomoć doktor i njegov brat apotekar koji će pripremiti kolač s afrodizijakom. Potrebno je nagovoriti kapetana da ga pojede, imaju samo jednu noć... Goran Marković tvrdi da je uloga profesora nešto najljepše što mu se moglo dogoditi, i to jer je slojevita. Prošper je dobar i zločest, furbast i licemjeran. Marijan Nejašmić Banić sretan je što igra kapetana kojeg je tumačio Boris Dvornik, a Peru Eranovića veseli uloga Josipa Gende.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije