Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
javni napadi

Ugledni crnogorski pisac i izdavač na udaru nove vlasti

26.02.2021.
u 10:59

Apel suradnika i autora izdavačke kuće Otvoreni kulturni forum Cetinje: zaštitite Popovića od napada ministrice kulture.

Ako je suditi prema apelu koji su ovih dana javnosti uputili autori i suradnici izdavačke kuće Otvoreni kulturni forum Cetinje (OKF) i književnog časopisa Ars, ostvaruju se bojazni o kojima je prije nekoliko mjeseci, nakon izbora i promjena vlasti u Crnoj Gori, za Večernji list govorio istaknuti crnogorski pisac i izdavač Milorad Popović. Istaknuvši tada da je cijela generacija mladih pisaca koji nešto danas znače u regiji prošla kroz OKF i Ars, Popović je rekao da se boji za sudbinu časopisa i izdavačke kuće koju vodi.

– Ako se pokažu točnima spekulacije o ministrima kulture koji su u igri, ja sam njihov neprijatelj i ne očekujem od njih ništa dobro... a što se tiče mog izdavaštva, vjerojatno ću sve morati zatvoriti – rekao je tada Popović, pjesnik i autora romana “Karnera” i “Čovjek bez lica” te dobitnik prestižnih nagrada kao što su “Meša Selimović” i “Njegoševa nagrada”.

“Sa zaprepaštenjem i zabrinutošću pratimo institucionalni pokušaj diskreditacije Milorada Popovića i izdavačke kuće OKF, čiji smo autori i suradnici. Sama akcija javnog sramoćenja uglednog pisca i najutjecajnije crnogorske izdavačke kuće, koju je najavila ministrice kulture u televizijskom intervjuu, pripada popisu praksi totalitarnih, nipošto demokratskih društava, kakvo crnogorsko ima pretenziju biti”, kaže se na početku apela.

Popovića se, naime, proziva zbog sredstava kojima je prethodna vlast sufinancirala projekte OKF-a i časopis Ars.

“Sredstva dodijeljena za realizaciju precizno pobrojanih i definiranih projekata predstavljaju se kao sredstva dodijeljena Miloradu Popoviću, osobno. Takva jeftina populistička propaganda, moguće, naručiteljima blaćenja donosi osobnu satisfakciju i kratkoročnu političku korist, ali je njena konačna žrtva crnogorska kultura... Mi smo pisci i ne bavimo se revizijom i inspekcijom, nego književnošću. Ističemo da su Ars, OKF i Milorad Popović uradili nemjerljiv posao na promociji crnogorske književnosti, kao i promociji regionalnih književnosti u Crnoj Gori... Popović je svoju misiju promocije crnogorske književnosti, zbog koje je, uostalom, i dobio podršku države na natječajima, vodio s punom sviješću da ona mora biti suvremena, kozmopolitska i otvorena”, stoji u apelu koji je potpisalo šezdesetak pisaca, prevoditelja i izdavača iz Crne Gore, Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Kosova, Albanije, Njemačke, Australije i Hrvatske.

– Od 200 subjekata koji su aplicirali na natječaje iz svih domena kulturne produkcije, aktualna vlast se jedino OKF-om bavi tako da zbraja potpore za proteklih deset godina ne spominjući pritom vrijednost naše produkcije, posredovanja afirmaciji crnogorske književnosti u inozemstvu i mnogih prijevoda na strane jezike – rekao nam je jučer Milorad Popović o pokušajima da ga se kompromitira i eliminira.

“Nove crnogorske vlasti i ministrica vodit će kulturnu politiku shodno svojim ideološkim i političkim projekcijama, što je legitimno i podrazumijeva se. Nije, međutim, ni legitimno ni etično voditi kampanje protiv ljudi koje je ministrica javno označila da će, kao njeni kritičari, biti predmet osvete. Sa stanovišta interesa crnogorske književnosti, likvidacija Arsa i OKF-a je katastrofalan potez”, stoji na kraju apela koji su, između ostalih, potpisali Andrej Nikolaidis, Svetislav Basara, Miljenko Jergović, Ivan Lovrenović, Enver Kazaz, Jovica Aćin, Josip Mlakić, Boris A. Novak, Petar Andonovski, Abdulah Sidran, Branko Čegec, Damir Uzunović, Mile Stojić, Faruk Šehić, Monika Herceg te predsjednica albanskog PEN-centra Entela Kasi.

Komentara 3

DE
Demigodessnixie
17:32 26.02.2021.

Sramota od "ministarke" koja sama sebe proglasava chetnikom progoni crnogorskog knjizevnika....sramota je ovo sto se dogadja u Crnoj Gori, a na zalost vidjeno i prozivljeno vec odavno

AU
Autorica
11:17 27.02.2021.

S. Kvake, potpuno ste u pravu. Najgore prakse: vanity publishing, selektivno placanje, stampanje knjiga bez potpisanih ugovora, neuplaćivanje royalties i sl. Većina crnogorskih autora mole da budu zaštićeni od istog.

DU
Deleted user
12:18 26.02.2021.

Kao i uvijek, pare su u pitanju. Ako dovedeš u pitanje financiranje kojekakvih ''slobodnjaka'' i ''društvenjaka'' s državne dojke slijedi jaukanje do neba o napadu. Kakva je to izdavačka kuća ovisna o državi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije