Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HGZ

U Hrvatskom glazbenom zavodu počela nova era

Svečani gala donatorski koncert u Hrvatskom glazbenom zavodu
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/6
29.04.2019.
u 12:15

U Hrvatskom glazbenom zavodu održan je donatorski koncert na kojem je prikupljeno gotovo 400 tisuća kuna.

Bivši predsjednik ravnateljstva Hrvatskoga glazbenog zavoda Niko Đurić nije ni slutio da će makar i nehotice postati jedan od najvećih dobrotvora te kapitalne građanske kulturne institucije kada je lani natuknuo mogućnost prodaje njezine zgrade. Jer, časno je društvo očito trebalo nekim takvim šokom prodrmati i trgnuti iz samozadovoljnog sna i tavorenja.

Svečani gala donatorski koncert u Hrvatskom glazbenom zavodu
1/6

Politička podrška ministrice

U ovom slučaju, što je inače rijetkost, uzbuna u javnosti bila je uspješna, možda i zato što je skandalozna ideja sasječena u začetku, prije nego se materijalizirala u konkretnom političko-poduzetničkom ortačkom dogovoru i projektu.

Kako god, izborom Romane Matanovac Vučković na čelno mjesto za HGZ je počelo novo doba. Osim političke podrške, ponajprije od aktualne ministrice kulture, počela je stizati i ona materijalna, pa je već i prije velikog donatorskog koncerta održanog u petak od donatora i sponzora prikupljeno gotovo 400 tisuća kuna. Akcija se nastavlja, a Gradu i gradonačelniku servirana je sjajna prilika da se isprse s barem isto toliko novca za jednu od svojih najvažnijih ustanova.

U HGZ se vraćaju i u međuvremenu rastjerani umjetnici, organizatori i manifestacije poput Zagreb Kom-a. HGZ opet postaje vidljiv i poželjan partner i pojedincima i tvrtkama koji u njemu vide poželjnu kulturnu dodanu vrijednost vlastitom novcu i poslovnom ugledu. Koprodukcijom i ulaganjem svojih ljudskih i tehničkih resursa u donatorski koncert isprsio se i HRT, pokazavši da zna i može, samo kad hoće, ispunjavati važnu kulturnu ulogu i obavezu javnog medijskog servisa.

Povratak rastjeranih članova

Izravni prijenos na prvom radijskom i televizijskom programu bio je opremljen dobrim prilozima o povijesti i važnosti HGZ-a. Svi umjetnici redom bili su na visini: Simfonijski orkestar i Ženski zbor HRT-a, maestro Ivo Lipanović te solisti Ivana Lazar i Petrit Çeku, uz lijep doprinos u završnom duetu Nikoline Virgej Pintar, a sve to u vrlo pametno i razložno sastavljenom atraktivnom programu. Nastavak nove ere HGZ-a ovisi o svima nama, kako medijima, tako i građanima koji prvi moraju pokazati kako i koliko cijene glazbu koja živi u toj slavnoj kući.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije