Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Antologijske koreografije

Trijumf pred mirovinu troje vrsnih solista Lada

Foto: Petra Slobodnjak
1/2
25.11.2017.
u 11:38

Na prvom slavljeničkom koncertu ansambl je bio plesno i pjevački iznimno pripremljen, furiozno izvodeći popularne točke

Cjelovečernjim koncertom antologijskih koreografija jedini državni folklorni ansambl u državi Lado u nedjelju će u Lisinskom završiti s obilježavanjem šezdeset i osmog rođendana.

Prvi koncert nazvan Lado antologija I. održan je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu i naišao je na oduševljenje brojne i vjerne publike. Ansambl je bio plesno i pjevački iznimno pripremljen izvodeći popularne točke u furioznom tempu. S punim je pravom u program antologijskih koreografija hrvatskog folklora u kojem caruju Zvonimir Ljevaković i dr. Ivan Ivančan uvršten i već poznati odličan uradak mlađeg koreografa Krunoslava Šokca “Ej sviraj Pavo” s pjesama i plesovima iz baranjske regije, za koji glazbeni aranžman potpisuje Duško Topić, a podjednako ga vole i sami umjetnici i publika.

A ovacije i uzvici odobravanja koje je ansambl izazvao veličanstvenom izvedbom poskočice linđo “Divojku za ruku, rumenu jabuku” u koreografiji Vidoslava Bagura, doista se rijetko čuju i na baletnim premijerama, pri čemu se mora izdvojiti srčana izvedba Ladova prvaka Dubravka Radića kao nenadmašnog kolovođe. I orkestar je morao ponavljati završni dio atraktivnih Potočnikovih “Kupinečkih fizurica”, a svestrani instrumentalist Mladen Kosovec decentno je i emotivno otpjevao međimursku pjesmu “1915. leto” u obradi Marijana Makara.

Svečani koncert u HNK dodatni je emotivni naboj dobio zbog oproštaja od dugogodišnjih članova ansambla. Nakon trideset dvije godine iz Lada odlazi solistica, vrsna plesačica Jasenka Blažon, a nakon dvadeset osam godina solist Miljenko Piškorić, plesač iznimnih glumačkih sposobnosti. A pravi doajen ansambla solist je Hrvoje Radić koji je u Ladu proveo čak trideset osam godina.

I nakon rođendanskih koncerata, za članove Lada nema stanke. Već u petak će u Spaladium areni u Splitu izvesti program “Ispod duba stoljetnoga” kojim su ovog lipnja napunili i zagrebačku Arenu i s kojim su bili na kanadskom gostovanju u listopadu. A prosinac ne može proći bez tradicionalnih i omiljenih Ladovih božićnih koncerata kojima će drigirati Dražen Kurilovčan.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije