Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Korejski pijanist

Seong-Jin Cho: Mrzim natjecanja, ali ona su put za proboj u Europi

Foto: Harald Hoffman
1/3
21.11.2017.
u 19:52

Ciklus u Lisinskom pod nazivom Gaudeamus zamišljen je da uvijek nastupaju po jedan inozemni i hrvatski virtuoz – u ovom slučaju pobjednik Chopina i pobjednik Humla.

Lisinski i HRT pokreću koncertni ciklus pod nazivom Gaudeamus posvećen svjetskim i hrvatskim mladim glazbenicima, pobjednicima prestižnih hrvatskih i svjetskih glazbenih natjecanja. Osnovna zamisao jest da na svakom od koncerata pred publiku na veliku pozornicu Lisinskog izađe jedan inozemni i jedan hrvatski mladi virtuoz.


 

Publika će uspoređivati njihove dosege i kvalitete, ali to nisu natjecateljski koncerti, nego nova prilika za afirmaciju mladih hrvatskih glazbenika, uz njihovo i naše upoznavanje s vršnjacima i kolegama iz svijeta, iz kojeg na inauguracijski koncert Gaudeamus stiže jedna od najvećih mladih zvijezda: 23-godišnji pijanist Seong-Jin Cho iz Koreje, pobjednik Chopina 2015. godine.

– Zapravo mrzim natjecanja, ali sudjelovao sam na njima zato što sam želio izgraditi karijeru u Europi, a to je najbrži put – rekao nam je uoči gostovanja u Hrvatskoj pijanist, kojem je pobjeda u Varšavi omogućila ostvarenje dva najveća sna.
– U veljači ove godine nastupio sam u Carnegie Hallu u New Yorku, a ovih dana mi se ostvaruje i drugi san da sviram s Berlinskom filharmonijom, s kojom idem i na turneju – rekao nam je Seong-Jin Cho iz svog novog doma u Berlinu, kamo se nedavno preselio iz Pariza.

U Varšavi je u finalu svirao Chopinov Koncert za klavir i orkestar u e-molu, a u Zagrebu će sutra, 22. studenog, uz Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Tončija Bilića, svirati Koncert u f-molu, koji je tek ove godine uvrstio u svoj repertoar. Nakon Varšave mora odbijati mnoge pozive jer inače bi, umjesto sadašnjih stotinu, godišnje imao dvije stotine nastupa. Kalendar mu je već pun i za 2018., a i za 2019. već ima pedesetak potvrđenih angažmana. Zanimljiv odgovor dao nam je na pitanje što tolike sjajne mlade korejske glazbenike motivira da sudjeluju i pobjeđuju na velikim natjecanjima.

– Neki to rade, poput mene, radi karijere, drugi radi novca, a mnogi i oslobođenja od služenja obveznog vojnog roka koji u Koreji traje dvije godine. Naime, postoji lista velikih natjecanja na kojima morate pobijediti da biste bili oslobođeni od vojske, a za sportaše to je osvajanje olimpijskih medalja. Ja sam to riješio kada sam još kao petnaestogodišnjak pobijedio na jednom od natjecanja s tog popisa u Japanu – govori mladi Korejac.

Rekao nam je još i to da se ugodnije osjeća kada sam svira recitale, ali i da su mu koncerti s orkestrom mnogo uzbudljiviji.
S jednakim uzbuđenjem svoj sutrašnji nastup u Lisinskom očekuje i mladi Luka Ljubas koji je, kao dijete hrvatske glazbeničke obitelji iz Sarajeva, odrastao i školovan u Beču, da bi hrvatsku glazbenu scenu osvojio i očarao pobjedom na natjecanju Vaclav Huml u veljači ove godine u Zagrebu. Luka je još student, ali i njemu se život nakon Humla promijenio.

– Upoznao sam predivnu djevojku, koja također svira violinu, često sviramo skupa i čak smo osnovali duo i kvartet – rekao nam je prvi hrvatski pobjednik Humla, dvije godine mlađi od svog korejskog kolege. Druga promjena u životu Luke Ljubasa, koja je izravna posljedica pobjede na Humlu, niz je koncerata koje je dobio u Hrvatskoj i upoznavanje s hrvatskim kolegama, orkestrima i glazbenom scenom uopće.

– Trenutačno sam fokusiran na vježbanje i širenje svog repertoara, a u budućnosti se namjeravam okušati i na nekim renomiranim svjetskim natjecanjima kao što su Čajkovski, Sibelius, Kraljica Elizabeta, Kreisler i ARD – kaže o planovima Ljubas.
A veliko uzbuđenje koje će nam sutra donijeti u Lisinskom bit će izvedba jednog od najtežih i najljepših koncerata za violinu i orkestar, onog Petra Iljiča Čajkovskog.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije