Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
algoritam

Tri nova naslova u biblioteci KaLibar

marinko koščec
arhiva
23.11.2011.
u 16:39

Romani govore o ljudima i njihovim odnosima, o mafiji, pretvorbi... o svemu čemu možemo svjedočiti i sami

Biblioteka KaLibar izdala je tri nova naslova: "Četvrti čovjek" Marinka Koščeca, "Čovjek bez dna" Dejana Šorka te "Birali ste broj koji se ne koristi" Antonije Novaković.

U prvoj knjizi M. Koščeca četiri prijatelja odrastaju u Grintovcu gdje svjedoče i sudjeluju u usponu, korporativiziranju i gotovo etatiziranju mafijaškog carstva kojemu se na čelu nalazi Doktor sa svojom obitelji: suprugom Ankicom i djecom Gojkom, Vladom, Jadrankom i Ivom. Poslovi se razvijaju od gospodarenja kanalizacijom preko čarobnih pretvorbi do osnivanja i registriranja svega i svačega, pa i širenja na prekogranične poslove zbog kojih je trebalo odraditi i rat i mir s "famiglijom" sa susjednog brega.

Čovjek bez dna roman je u tri dijela koji se događaju ranih  70-ih, 1991. i danas. Ante Kartum pojavljuje se kao agent tajne službe. Neuništivi Kartum i sam je sustav, duh koji ne staje i ne nestaje, i ontološka i onkološka kategorija u kojoj se istina i laž dovedeni do apsurda prevrću, bratime i poništavaju, jer i za jedno i za drugo potrebna je čvrsta točka u svemiru, pa bilo to i dno. Užas čovjeka bez dna time je veći, jer njemu, kao ni onima uhvaćenim u njegove mreže – nema izbavljenja.

U  pričama Antonije Novaković u fokusu su pojedinci i njihovi odnosi. Tek na motivu ili dva ovim se pričama u pravilu otvara provalija u koju se urušava cijela priča ili se pak stvara tenzija koja kulminira antiklimaksom. Povrh svega, priče nemaju poantu, samo naboj, zjape prijeteći otvorene kao rane života, smisla, uma... Motivacije likova su skrivene i neizrečene, tek nejasno naslućene, a slično je i s logikom priče koju naša potreba za motivacijom i narativnim razvojem traži, kako bismo smirili neuređenost i apsurdnost svijeta, kako bismo se smirili, jer ove priče uznemiruju, čak znaju biti i čehovljevski jezovite, tim više što su tako objektivno dane.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije