Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U 78. godini

Preminuo veliki američki pisac Paul Auster

BOB STRONG/REUTERS
02.05.2024.
u 18:31

Pisac, pjesnik i scenarist 2021. godine sudjelovao je i na digitalnom izdanju Festivala europske kratke priče

U 78. godini, u utorak navečer, u svom domu u Brooklynu, od komplikacija uzrokovanih rakom pluća preminuo je čuveni američki književnik i scenarist Paul Auster.

Proslavio se 1980-ih godina zahvaljujući postmodernističkom serijalu knjiga "Newyorška trilogija" koju čine romani "Stakleni grad", "Duhovi" i "Zaključana soba", a često je nazivan "književnom superzvijezdom" i jednim od najoriginalnijih suvremenih američkih pisaca. Rođen u New Jerseyu 1947. godine, u mladosti je živio i u Parizu, a autor je više od trideset djela. Osim romana, pisao je poeziju, publicistiku i memoare, govoreći kako preferira pisati rukom u bilježnicu pa djela zatim prepisivati na pisaćoj mašini, a ne računalu.

Uz "Newyoršku trilogiju" na hrvatski su prevedene i njegove knjige i "Levijatan", "Sunset park", "Timbuktu", "U zemlji posljednjih stvari", "Čovjek u tami", "Glazba slučaja", "Knjiga iluzija", Mjesečeva palača", "Mr. Vertigo" i "Nevidljivo". Poznat je bio i kao scenarist nekoliko filmova među kojima je i "Dim" Waynea Wanga, a napisao je i režirao filmove "The Inner Life of Martin Frost" te "Lulu on the Bridge", koje doduše nisu pratile baš najbolje kritike. Za svoj rad primio je niz nagrada, među kojima i PEN/Faulkner Award for Fiction te Prix France Culture de Littérature Étrangère, a njegov roman "4 3 2 1" ušao je 2017. godine u uži izbor za prestižnu Bookerovu nagradu.

Hrvatska publika imala ga je priliku upoznati, doduše virtualno, u pandemijskom izdanju 20. Festivala europske kratke priče održanom 2021. godine, gdje je u razgovoru s Romanom Simićem i Tomislavom Brlekom svoj stvaralački rad opisao kao "nužnost, osjećaj, impuls, nešto što počinje kipjeti u meni".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije