Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska u Leipzigu

Totalna zbrka oko hrvatskog nastupa na sajmu u Leipzigu

eugenia ehgartner i sajam u leipzigu
arhiv pixella
11.02.2011.
u 19:21

Mjesec dana uoči sajma knjiga u Leipzigu sigurno je da će Hrvatska imati štand, ali se o programu nagađa. Ministarstvo je Hrvatskoj zajednici nakladnika i knjižara osiguralo 200.000 kuna. Kuratorica bi trebala biti Eugenia Ehgartner

Oko hrvatskog nastupa na sajmu knjiga u Leipzigu, na kojem smo prije tri godine bili zemlja gost, vlada totalna, čak i amaterska zbrka. Ministarstvo kulture potvrdilo je da je osiguralo 200.000 kuna za hrvatski štand i program, a prema prijedlogu Zajednice nakladnika i knjižara, kuratorica programa trebala je biti Eugenia Ehgartner iz naklade Leykam, nakladnica čiji je suprug osmislio lanjski hrvatski nastup u Frankfurtu.

Kakav je program gđa. Ehgartner smislila za Leipzig, nemoguće je doznati jer ona od Zajednice nikako ne može dobiti papirnati dokaz da je odgovorna za hrvatski štand i program. A bez tog papira ne želi ili ne smije komunicirati s novinarima. U svakom slučaju, bez obzira na uloženih 200.000 kuna, hrvatski program za Leipzig debelo kasni, pa se točna satnica programa na hrvatskom štandu, koji, čini se, ipak nije u pitanju, neće ući u tiskani program uglednog sajma. No, nema razloga da taj program ne bude objavljen na internetskoj stranici sajma. Kako je Zajednica koja djeluje pri Hrvatskoj gospodarskoj komori već neko vrijeme bez tajnika, a kako je i njen predsjednik Zdenko Ljevak navodno u ostavci (nije mu prva), i ne javlja se na telefon, o hrvatskom nastupu u Leipzigu može se samo nagađati.

Prošle godine Ministarstvo kulture za Leipzig je izdvojilo 350.000 kuna, u žarištu je bila poezija, a kuratorica je bila Alida Bremer, osoba koja je 2008. (uz Mađara Dalosa) osmislila više nego uspješni hrvatski nastup kao zemlje gosta. I ove je godine Alida Bremer, koja će u Leipzigu biti prisutna preko međunarodnog programa Traduki, ali i u sklopu ambicioznog programa kojim se Srbija predstavlja kao zemlja gost, alarmirala Ministarstvo kulture da ne zakasni prijaviti hrvatsko sudjelovanje u Leipzigu. Štand je, kako neslužbeno doznajemo, prijavljen na vrijeme. A program, čini se, nikoga ne zanima.

Komentara 4

MA
maraosta
21:23 11.02.2011.

Majstor Jergović i Dežulović bi to sigurno riješili.

BR
brainiac
00:38 12.02.2011.

Nisu se mogli dogovorit kako da podijele tj. pokradu drzavne pare, pa su jednostavno odustali.

VI
Vito
07:50 12.02.2011.

Zna se tko smije biti na položajima i predstavljati Hrvatsku. Isključivo partijski članovi. Samo pogledajte tko su ministri. Ako i nisu bili članovi partije, morali su se učlaniti nakon izbora. Zbog toga i dolazi u pitanje imenovanje, jer ženska očitočito ne želi sudjelovati u partijskoj propagandi jahačice jace. Ipak je to kultura, a ne politički poligon za o(p)stanak na vlasti, ma koliko se znase partija trudila pridobiti glasove dijaspore. Zna se i to da je Leipzig bio pod komunistima do prije 20 godina pa odluka teško pada bivšim partijscima koji su samo promijenili kaput i nazvali se zajednica, što je još gore, demokratska.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije