Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otvorenje u Puli

Svjetlosni efekti i nastup glazbenika pokazali svu raskoš Malog rimskog kazališta

Svečano otvorenje Malog rimskog kazališta u Puli
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
1/17
06.05.2023.
u 15:30

Nakon godina zapuštenosti, pozornici staroj 2000 godina konačno je vraćena njezina izvorna funkcija. Malo rimsko kazalište odsad će biti medij za susrete publike i umjetnika, različitih izvođača scenske umjetnosti i njezinih poklonika.

Malo rimsko kazalište otvoreno je u Puli, a otvorenje je obilježeno raskošnom audiovizualnom posvetom Gradu i ključnim osobama i događajima koji su obilježili njezinu povijest. Glazbeno – scenski spektakl u režiji Krešimira Dolenčića i Aleksandra Švabića istaknuo je ključne trenutke pulske povijesti. Svečanost otvorenja započela je još posvetom pulskom opernom skladatelju i maestru Antoniu Smaregli. Njegovu skladbu "Salve Regina" izveo je Akademski mješoviti zbor Muzičke akademije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli pod dirigentskom palicom maestra Domenika Briškog.

Na svečano otvorenje stigla je i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek koja je u svom govoru istaknula kako je Malo rimsko kazalište „još jedan obnovljeni dragulj naše bogate kulturne baštine kojeg smo naslijedili od naroda koji je stvarao temelje europske civilizacije“. Dodala je i kako je kompleksna obnova Malog rimskog kazališta najveće pojedinačno ulaganje u kulturnu baštinu u mandatu Vlade Andreja Plenkovića. Projekt obnove Malog rimskog kazališta vrijedan je 3,3 milijuna eura, a sufinancirali su ga Ministarstvo kulture i medija, Središnja agencija za financiranje i ugovaranje (SAFU), odnosno Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te sam Arheološki muzej Istre koji formalno upravlja ovim jedinim sačuvanim rimskim kazalištem u Hrvatskoj.

Svečano otvorenje Malog rimskog kazališta u Puli
1/17

Dragan Jelić, vršitelj dužnosti ravnatelja SAFU-a, na svečanosti otvorenja istaknuo je kako je Malo rimsko kazalište tek jedan od projekata koji se u Istri obnovio europskim sredstvima.

“Samo s Istarskom županijom trenutačno surađujemo na projektima vrijednim više od 135 milijuna eura, dok s Gradom Pulom imamo ugovoreno projekata u vrijednosti većoj od 60 milijuna eura. Kad se ubroje druga provedbena tijela i fondovi Europske unije te novac iz državnog proračuna, možemo reći da su Grad Pula i Istarska županija visoko na ljestvici korištenja EU fondova za projekte revitalizacije kulturne baštine, ali i one vezane za socijalnu, zdravstvenu i prometnu infrastrukturu, zapravo svega onoga što može podići kvalitetu života“, rekao je Jelić.

Nakon godina zapuštenosti, pozornici staroj 2000 godina konačno je vraćena njezina izvorna funkcija. Malo rimsko kazalište odsad će biti medij za susrete publike i umjetnika, različitih izvođača scenske umjetnosti i njezinih poklonika.

“Vjerujem kako je ovo početak jedne lijepe priče na mjestu koje će nas u budućnosti spajati u pjesmi, kreativnosti, kritičkom promišljanju, otvorenosti i uključivosti“, rekao je u svom govoru Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre.

Na inauguraciji pozornice Malog rimskog kazališta govorio je i pulski gradonačelnik Filip Zoričić. "Grad Pula je svjetski grad i vjerujem da će cijela priča dati doprinos stvaranju jednoga novog grada. Kultura stvara građanstvo, građanstvo mijenja društvo, a pojedinac tome daje izuzetan doprinos i o tome ćemo stalno progovarati", poručio je Zoričić.

Svečanost programa obuhvatila je nastupe harfistice Veronike Ćiković, mezzosopranistice Martine Menegoni i tenora Josipa Krajačića, zatim glumaca Petre Blašković, Luke Mihovilovića i Rade Radolovića. Glazbenik i skladatelj Matej Meštrović za ovu je prigodu skladao glazbu koja se uživo izvela, a emotivan nastup operne pjevačice Josipe Bilić publika je nagradila dugačkim pljeskom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije