Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Malo rimsko kazalište

Nova ljetna pozornica kulture stara je 2000 godina i obnovljena po Vitruvijevim napucima

Foto: Arheološki muzej Istre
1/2
04.05.2023.
u 13:52

Obnova antičke građevine stajala je 3,32 milijuna eura, prima 1250 osoba, a tribine su sagrađene bez vijaka i matica kako se ne bi narušila akustika prostora. Svečano otvorenje kazališta je 6. i 7. svibnja kada će ondje nastupiti i Perpetuum Jazzile, a Puljanima su podijeljene besplatne ulaznice

Puljani će ovogodišnju proslavu Dana grada pamtiti po tome što su ponovno na korištenje dobili Malo rimsko kazalište - mjesto gdje su stanovncii Pule uživali prije čak 2000 godina u kulturnim događanjima u središtu grada. Nakon gotovo dva desetljeća, koliko je taj antički spomenik bilo zabranjeno koristiti zbog sigurnosnih razloga, to će ubuduće moći i Puljani.

Riječ je o jedinom sačuvanom rimskom kazalištu u Hrvatskoj koje je nakon obnove, kažu u Arheološkom muzeju Istre, jedinstven spomenik kulture, prostor idealne akustike za održavanje niza manifestacija, ali i objekt koji svjedoči o tome na koji se način mogu rekonstruirati i sačuvati originalni elementi gledališta i pozornice novim, modernim materijalima, pa ga današnji izgled čini jedinstvenim u ovom dijelu Europe.

Vrijednost projekta konzervacije i rekonstrukcije Maloga rimskog kazališta iznosi 3,32 milijuna eura, od čega iznos potpore fonda EU za regionalni razvoj iznosi 1,11 milijuna eura, a ostali dio novca osigurali su Ministarstvo kulture i medija 1,6 milijuna eura te Arheološki muzej Istre 600.000 eura. Nakon obnove, Malo rimsko kazalište može primiti 1250 ljudi.

- Ponosimo se što ćemo uskoro predstaviti jedan od najspektakularnijih koncertnih, kazališnih i uopće izvedbenih prostora u ovom dijelu Europe. Kao zajednica imamo obvezu zaštititi bogato kulturno nasljeđe te istodobno promišljati o načinima kako tu vrijednu kulturnu baštinu integrirati u suvremeno tkivo grada kako bi kvalitetno služila današnjim potrebama u kulturi, a javnost dobila mogućnost uživanja u prostoru jedinstvene spomeničke vrijednosti, ugođaja i akustičke kvalitete. Nakon zahtjevne obnove, dobili smo baš to, prostor kakav je služio potrebama stanovnika Pule još u prvom stoljeću naše ere kada je nastao, a sada je sačuvan i za sve buduće generacije - kazao je Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre. Podsjetio je da je to kazalište jedinstveno jer je sačuvano, za razliku od dva druga antička teatra u Hrvatskoj; Veliko rimsko kazalište u Puli i grčko kazalište na Visu, koji su danas nevidljivi i nemoguće ih je koristiti za kulturne manifestacije.

Podsjetimo, Malo rimsko kazalište sagrađeno je, vjerojatno, u 1. stoljeću na istočnoj padini pulskoga brežuljka, ispod starog Castruma, a zauzimalo je znatno veći prostor od onoga danas vidljivog. Ostali su sačuvani ostaci temelja scenske zgrade i dijelovi polukružnog gledališta koji su dijelom rekonstruirani. Inače, čitava je lokacija iznimno bogata nizom arheoloških nalaza iz doba antike. Ravnatelj Arheološkog muzeja Istre koji upravlja objektom, pojasnio je kojom je tehnikom kazalište rekonstruirano.

Malo rimsko kazalište izvorno je sagrađeno u 1. stoljeću na istočnoj padini pulskoga brežuljka, ispod starog Castruma
Foto: MUZEJ ISTRE

- Malo rimsko kazalište obnovljeno je kontrastnom metodom, upotrebom čelika i bijelog betona, pri čemu je iznimna pažnja posvećena tome da temelji nove konstrukcije nigdje ne dodiruju niti ugrožavaju rimske ostatke građevine. Tribine su sagrađene bez vijaka i matica kako se ne bi narušila akustika prostora, a stube visinom i dubinom odgovaraju izvornim proporcijama, pri čemu se poštovalo omjer 1:2, prema naputku iz "Deset knjiga o arhitekturi", slavnog rimskog arhitekta iz 1. stoljeća prije naše ere, Vitruvija. Dio projekta Malog rimskog kazališta Europe je i monumentalni, 330 četvornih metara velik ekran koji je postavljen na pročelje Arheološkog muzeja Istre - pojasnio je Komšo. Dodao je i da će osluškivati kako će ta nova ljetna pozornica funkcionirati kako bi mogli nabaviti i neku dodatnu opremu za buduće izvedbe.

Autor projekta rekonstrukcije Malog rimskog kazališta je arhitekt Emil Jurcan, uz suradnike Helenu Sterpin i Aleksandra Ćelovića, autor rasvjete je Dean Skira. Projekt je već dobio priznanje na Piranskim danima arhitekture, a nominiran je i za arhitektonsku nagradu "Bernardo Bernardi".

I gradonačelnik Pule Filip Zoričić kazao je da je priča o Malom rimskom kazalištu svjetska priča, a grad Pula je svjetski grad, te je uvjeren da će cijela ta priča pridonijeti stvaranju jednoga novoga grada.

- Kultura stvara građanstvo, građanstvo mijenja društvo, a pojedinac tome daje izuzetan doprinos i o tome ćemo stalno govoriti. Kroz kulturu se to postiže na jedan potpuno novi način. Kao profesor i povjesničar, ponosim se što će Malo rimsko kazalište postati mjesto okupljanja mladih i školaraca - istaknuo je prvi čovjek Pule.

Svoje obnovljeno kazalište Puljani će imati prilike doživjeti već ovaj vikend, 6. i 7. svibnja, kada je za njih pripremljen program otvaranja, za koji je Arheološki muzej Istre osigurao besplatne ulaznice, njih 300 za prvi dan i 1500 ulaznica za drugi dan kulturnih događanja, a sve su ulaznice podijeljene u prvih nekoliko sati od početka podjele.

Kako će izgledati svečanost njegova ponovnog otvorenja otkrili su Krešimir Dolenčić, Aleksandar Švabić, Darko Komšo i Matej Meštrović
Foto: Srećko Niketić/PIXSELL

Prvi dan, u petak navečer na Dan grada, publika će uživati u raskošnom glazbeno-scenskom spektaklu u režiji Krešimira Dolenčića i Aleksandra Švabića uz brojne izvođače, među kojima će u velikoj priredbi biti i poznati pijanist Matej Meštrović i Borna Šercar. Meštrović je na konferenciji za novinare rekao da godinama radi s Dolenčićem i da je uvijek svaki projekt izazovan, napet i jako kreativan, a izazovno i inspirativno bit će mu, dodao je, i otvorenje ovog 2000 godina starog prostora.

- Čast mi je biti dio te priče, jer u Hrvatskoj se rijetko otvaraju kazališta. Program otvorenja osmišljen je u tri dijela; protokolaran, zatim dio koji testira mogućnosti ovog prostora i treći koji je posvećen Puli, njezinim izvođačima, umjetnicima i bogatoj povijesti - kazao je Krešimir Dolenčić, a Aleksandar Švabić, pulski redatelj, zahvalio je svim izvođačima, autorima i suradnicima koji su osmišljavali program.

Drugi dan svečanog otvorenja, u subotu u 21 sat u Malom rimskom kazalištu nastupa Perpetuum Jazzile, slovenska glazbena atrakcija i jedna od najprepoznatljivijih vokalnih skupina na svijetu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije