Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
antički teatar

Sve je spremno za otvorenje Malog rimskog kazališta u Puli

Pula: Rekonstruirano malo rimsko kazalište
Srecko Niketic/PIXSELL
03.05.2023.
u 15:27

Sve je spremno za otvorenje Malog rimskog kazališta u Puli, jednog od najvećih projekata u kulturi u posljednjih dvadesetak godina vrijednog više od tri milijuna eura, potvrdili su u srijedu na konferenciji za novinare predstavnici Arheološkog muzeja Istre.

Riječ je o projektu koji je sufinanciralo Ministarstvo kulture i medija s 1,6 milijuna eura, 1,1 milijuna eura osigurano je kroz fondove Europske unije (SAFU odnosno MRRFEU), dok je ostatak sredstava osigurao Arheološki muzej Istre. 

"Uz Malo rimsko kazalište u Puli, danas znamo da u Hrvatskoj postoje još dva antička teatra - jedan je također u Puli, tzv. Veliko rimsko kazalište, a drugi je grčko kazalište na otoku Visu. Nažalost, oba su potpuno nevidljiva i danas ih je nemoguće koristiti za kulturne manifestacije", rekao je ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo, dodavši da je u pozadini projekta bila upravo ideja stavljanja jedinoga očuvanog rimskog kazališta u funkciju umjetnosti. 

Komšo je napomenuo da je godina u kojoj se Malo rimsko kazalište otvara "nulta" godina, s obzirom na to da će se kroz različita događanja osluškivati kako ta buduća ljetna pozornica funkcionira te će se u skladu s time i donijeti odluka o potencijalnoj nabavi dodatne opreme kako bi se za buduće izvedbe osigurala najviša razina scenske kvalitete.

Naglasio je da mu je izrazito drago zbog ogromnog interesa javnosti te velike potražnje za ulaznicama za svečano otvorenje i planirani koncert grupe Perpetuum Jazzile, no kako iz sigurnosnih razloga nije moguće pustiti više od 1550 posjetitelja.

Krešimir Dolenčić, jedan od režisera glazbeno-scenskog programa svečanog otvorenja Malog rimskog kazališta, istaknuo je da se u Puli u petak "ne otvara samo kazalište". 

"Otvara se zapravo jedan veliki obnovljeni spomenik kulture, a program koji smo osmislili tu je da se takav veliki događaj prigodno obilježi. U Hrvatskoj se rijetko otvaraju kazališta, recimo u Zagrebu je HNK zadnje otvoreno kazalište. Ja sam, kao i svi moji kolege i suradnici, zahvalan na jednom ovako velikom pothvatu i ne sumnjam da će u idućim godinama Malo rimsko kazalište privući veliki broj ljudi", poručio je Dolenčić.

Dodao je da je program svečanog otvorenja zamišljen u tri dijela pri čemu je u jednom dijelu protokolaran, u drugom funkcionira kao test mogućnosti samog prostora, a u trećem je svojevrsna posveta Puli, njezinim izvođačima i umjetnicima te bogatoj povijesti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije