Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Okrugla obljetnica

Stotinu godina od osnivanja Hrvatskog tamburaškog društva Napredak

Ilustracija
Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL
05.10.2019.
u 23:05

Koncert u Gornjoj Lastvi održao je Mandolinski orkestar “Tripo Tomas” iz Kotora, a otvorena je i izložba fotografija pod nazivom “Napredak Gornja Lastva - stotinu godina postojanja”

Kulturno zavičajno udruženje “Napredak” iz Gornje Lastve - Tivat, obilježilo je u subotu stotinu godina od osnivanja Hrvatskog tamburaškog društva “Napredak”.

Koncert u Gornjoj Lastvi održao je Mandolinski orkestar “Tripo Tomas” iz Kotora, a otvorena je i izložba fotografija pod nazivom “Napredak Gornja Lastva - stotinu godina postojanja”.

O povijesti Hrvatskog tamburaškog društva “Napredak” govorio je predsjednik današnjeg "Napretka" Zoran Nikolić koji je podsjetio da je društvo osnovano 15. lipnja 1919. godine. On je rekao i da je društvo nastupalo širom Boke kotorske na brojnim zabavama u tom razdoblju.

Zbog ratnih okolnosti 1942. je prestalo djelovati, a nakon Drugog svjetskog rata društvo je samo nakratko nastavilo s radom, zbog iseljavanja.

Baštinu i kulturu Hrvata u Gornjoj Lastvi uspjeli su očuvati mještani kroz razna udruženja, da bi 1999. registrirali Kulturno zavičajno udruženje “Napredak” Gornje Lastve, koje do danas uspješno organizira izložbe, koncerte i radionice, a ima i nakladničku djelatnost.

"U svemu što je rađeno do danas naša nacionalna pripadnost je prepoznatljiva, iako nenametljiva. Njegovanjem svoje baštine čuvamo i svoj identitet“, zaključio je Nikolić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije