Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novina unutar klasičnog žanra

Steve Jobs je moderni junak opere koja prati njegov život

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/2
08.08.2017.
u 12:51

Autori su američki skladatelj i scenarist – Mason Bates i Mark Campbell. Struka nije bila oduševljena početnom idejom, ali napisali su hit

Mark Campbell, jedan je od najznačajnijih američkih libretista i dobitnik Pulitzera.

No kada je publici u Guggenheimovu Muzeju saopćio da piše scenarij za operu o životu Stevea Jobsa, osnivača Applea, nitko od prisutnih to nije smatrao baš dobrom idejom.

“Pitali su me zašto želim pisati o tom kapitalistu? Ušutkao sam ih molbom da posegnu u džep u kojem će svatko naći iPhone”, rekao je Campbell.

I djelo je zaživjelo. Pokojni Jobs, preminuo je 2011., više nije samo tema knjiga i filmova jer u Santa Feu premijerno je i izvedena opera “The (R)evolution of Steve Jobs”. I sudeći po kritikama nije ni blizu predviđanog joj fijaska. Kako i bi kad su autori ziher izbor. Naime, uz Campbella, početnu ideju dao je i napisao glazbu Mason Bates, drugi najčešće slušani, živući skladatelj u Americi. Znali su dečki što rade i stvorili hit.

Djelo traje 90 minuta, sastoji se od 19 scena koje ne idu kronološkim redom, a prate Jobsov život u kojem je bilo i nepriznate djece, uspona i bolnih padova, enormne izdržljivosti, karizme, bolesti...sve potrebno za jedan dobar dramaturški klasičan komad.

“Jobs je posjedovao nemiran um koji je skakao s ideje na ideju. Takva je i glazba opere – otkačena i živa. Za svaki od likova kreirao sam glazbeni svijet koji ga dočarava. Jobs konkretno, svirao je za života gitaru i bavio se elektronikom, logično u njegovim dionicama miješao sam akustičnu gitaru i elektronske zvukove. Dok je senzibilitet njegove supruge Laurene Powell potpuno drugačiji, nježan, pun zvukova žičanih instrumenata”, kazao je Bates. U operi se pojavljuju i Steve Wozniak, Jobsov poslovni partner, pa i Kobun Chino Otogawa, japanski svećenik odgovoran za Jobsov prijelaz na budizam.

Ideja je originalna. Mnogi od nas žele promijeniti svijet. Jobsu je to uspjelo. A uspjelo je i autorima opere o njegovu životu koji su u klasični žanr uveli novi trend opera o junacima tehnološkog doba.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije