Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPLITSKO LJETO

Tenor Miljenko Đuran svog stotog Eru pjeva pokraj česme u Vrlici

Zagreb: Opera Ero s onoga svijeta u sklopu festivala Zagreb Classic na Tomislavcu
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/4
04.08.2017.
u 14:11

Opera “Ero s onoga svijeta” u režiji Krešimira Dolenčića na repertoaru Splitskog ljeta je od 2001. godine, a u Vrlici je očekuju s puno uzbuđenja

Nekada prije opera “Ero s onoga svijeta” puno se više izvodila. Vjerujem da su pojedini tenori ulogu Miće otpjevali i više od stotinu puta i mislim da je tenor Janez Lotrič bio posljednji od njih u nizu – veli hrvatski tenor Miljenko Đuran koji će baš večeras, i to na ekskluzivnoj pozornici pokraj česme u Vrlici uz ansambl splitske Opere otpjevati svog stotog Eru.

– Za mene je ta brojka značajna jer sam Eru pjevao na svim pozornicama u Hrvatskoj, kao i u okruženju. Osim u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Opatiji i Šibeniku, tu su i nastupi u Mostaru, Sarajevu, Novom Sadu... U Vrlici sam pozivan za izvedbu u posljednjih deset godina u kontinuitetu, baš kao i u operne kuće spomenutih gradova, a sve na traženje publike, koja me prepoznala kao Eru koji je pravi Ero! Ero je tako na kraju postao istinska kruna moje pjevačke karijere i nadam se i budućim izvedbama. Silno sam ponosan zbog toga – veli Đuran koji ima status samostalnog umjetnika.

Na večerašnjoj izvedbi Gotovčeve opere u Vrlici Đuranu će se pridružiti i sopranistica Valentina Fijačko Kobić kao Đula, mezzosopranistica Terezija Kusanović kao Doma, bariton Ljubomir Puškarić kao mlinar Sima, bas Siniša Štork kao gazda Marko i Tea Požgaj u ulozi Čobančeta. Orkestrom i zborom splitskog Hrvatskog narodnog kazališta ravnat će Hari Zlodre, a redatelj je Krešimir Dolenčić. Plesne točke izvode veterani plesnog ansambla KUDŽ Filip Dević iz Splita.

Riječ je o predstavi koja na Splitskom ljetu opstaje još od 2001. godine, a s velikim se interesom očekuje baš u Vrlici, mjestu rođenja Milana Begovića, autora libreta najizvođenije opere Jakova Gotovca, ali i kraju čiju je glazbenu tradiciju skladatelj uvrstio u svoju više nego popularnu glazbu. Operna izvedba na otvorenom uz vrličku česmu tradicionalno okuplja brojnu publiku.

Osim popularne Gotovčeve opere, ovogodišnje Splitsko ljeto na repertoaru je imalo još tri opere, i to Rossinijeva “Seviljskog brijača” koji je premijerno izveden na festivalskom početku, te reprize Puccinijeve opere “Turandot” i Verdijeve “Aide” koja je zaštitni znak Splitskog ljeta. Tako Splićani i njihovi brojni domaći i strani gosti u nekoliko tjedana mogu vidjeti čak četiri atraktivna operna naslova, čime se Splitsko ljeto ubraja u atraktivnije festivale i izvan hrvatskih granica.

Komentara 1

DL
dinka.lozic.7
23:41 04.08.2017.

Mogli ste pronaći neku fotografiju Miljenka Đurana kao Era. To nije problem. Naslovnu fotografiju neću komentirati. Kad je kultura u pitanju može bilo kako i nikom ništa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije