Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zajčevi dani

Simfonijski koncert i promocija notnog izdanja sutra u Rijeci

dešpalj
Foto: Žarko Bašić/PIXELL
18.11.2013.
u 06:00

Orkestar Riječke filharmonije svirat će Zajčeva djela pod ravnanjem maestra Pavla Dešpalja, a solist je Filip Fak

Ususret stotoj godišnjici smrti Ivana pl. Zajca, Hrvatsko narodno kazalište u Rijeci koje nosi ime tog skladatelja sutra, u utorak 19. studenog, nastavlja s programom tradicionalne manifestacije Zajčevi dani.

S početkom u 20 sati na velikoj kazališnoj pozornici bit će održan simfonijski koncert Riječke filharmonije. Orkestar koji čine uglavnom glazbenici opernog orkestra ovaj put nastupa pod vodstvom maestra Pavla Dešpalja. Uz uvertire opera Lizinka i Amelia, na koncertu će biti izvedena dva najopsežnija Zajčeva simfonijska djela: Simfonička glazbena slika za glasovir i orkestar op. 343, u kojoj će solist biti Filip Fak te Simfonija u c-molu koju je sam Zajc nazvao Simfoničkom glazbenom slikom op. 394.

Koncertu će u 18.30, u predvorju kazališta, prethoditi promocija vrlo zanimljivog notnog izdanja, prvog od triju predviđenih svezaka Zajčevih vokaliza koje objavljuje Društvo za promicanje glazbe, plesa i glazbeno-scenske umjetnosti Hilarion. Te su skladbe, piše u najavnom tekstu, prava senzacija u hrvatskoj pjevačkoj zajednici jer su cijelo stoljeće ležale zaboravljene u skladateljevoj ostavštini. Za njih se zainteresirala prof. Lada Bujas Majić, pročelnica pjevačkog odjela Glazbene škole Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Pronašla ih je, proučila, iskušala u pedagoškoj praksi te iz više od stotinu vokaliza načinila odabir za tri spomenuta sveska koje potpisuje i kao urednica.

Na predstavljanju će govoriti i predsjednik društva Hilarion Davor Schopf, a vokalize će pjevati učenici solo pjevanja Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova u Rijeci, iz razreda Ingrid Haller.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije