Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne propustite

Prvi ruski filmski tjedan u kinu Europa: Besplatno uživajte u kino hitovima kao i klasicima

Sobibor
04.03.2019.
u 11:00

Festival će otvoriti ruski kandidat za ovogodišnju nominaciju za Oskara, filmski kinohit Sobibor.  Redatelj, scenarist glavni glumac  filma je Konstantin Khabensky,  a u Sobiboru, koji je snimljen prema istinitom događaju,  utjelovljuje Aleksandra Pečerskog, vođu pobunjenika i junaka

Već dugo želite pogledati neki odličan ruski klasik ili vas zanimaju  recentniji kinohitovi ruske produkcije?  Večernji list i Veleposlanstvo Ruske Federacije u Zagrebu za sve filmoljupce pripremaju pravu poslasticu - Prvi tjedan ruskog filma u Zagrebu. Pozivamo vas da dođete na besplatne projekcije ruskih filmova  u zagrebačko kino Europa od 27. do 31. ožujka 2019. godine.

Heroj koji je organizirao pobunu protiv nacista

Festival će otvoriti ruski kandidat za ovogodišnju nominaciju za Oskara, filmski kinohit Sobibor.  Redatelj, scenarist glavni glumac  filma je Konstantin Khabensky,  a u Sobiboru, koji je snimljen prema istinitom događaju,  utjelovljuje Aleksandra Pečerskog, vođu pobunjenika i junaka. Časnik Crvene armije Pečerski u nacističkom je logoru Sobibor na istoku Poljske uspio organizirati zatvorenike i nakon pobune 1943. godine uspješno su pobjegli iz logora, no samo nekolicina ih je dočekala kraj Drugog svjetskog rata.  Pečerski je postao veliki heroj jer  je organizirao pobunu  u logoru smrti u kojem je bilo zarobljeno  i ubijeno više od 250.000 Židova.  SS časnika glumi Christopher Lambert. Njih 300 na čelu s Pečerskim uspjelo je pobjeći, a Nijemci su nakon toga uništili logor i njegovu mjestu posadili šumu.

U proljeće 1943. godine logoraši počinju kovati plan. Baš u to vrijeme u logor su stigli i vojni zarobljenici iz Minska, iskusni ratnici koji su se pridružili pobuni. Uspjeli su uzeti pištolj čuvaru  i tajno likvidirati ostalih 11 SS-ovaca. Iako im je bio plan pobiti cjelokupnu stražu logora i izaći kroz glava vrata, nisu uspjeli. Otkriveni su. Njih 600 krenulo je masovno bježati kroz rupu u ogradi. Pratila ih je snažna njemačka vatra. Ipak polovica je uspjela pobjeći. Ostali su uhićeni ili streljani, a neki su stradali i u minskim poljima koje su nacisti postavili u poljima oko Sobibora. Oko 50 do 70 logoraša je dočekalo kraj rata. Među njima je bio i Pečerski koji je umro 1990. u  Rostovu na Donu u kojem je živio i prije rata.  Tamo je zaposlio kao administrator u kazalištu Operetta. Oženio se i dobio kći, a njegove unuke i praunuke i dalje žive u Rusiji.  Glavni glumac koji je utjelovio ratnog junaka miljenik je ruske publike, a probio se i u Hollywoodu.  Hrvatska publika poznaje ga iz filma Wanted, gdje je glumio s Angelinom Jolie. Uz režiju i glumu, Khabensky je i veliki filantrop, koji je osnovao zakladu za pomoć ruskoj djeci s onkološkim oboljenjima i bolestima mozga stoga je postao miljenik ruske javnosti.    

Nakon Sobibora,  svi koji posjete kino Europa moći će uživati i u sovjetskim filmskim  klasicima kao i recentnijim filmskim hitovima, a što vas sve čeka, uskoro ćete doznati.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije