Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
muzej suvremene umjetnosti

Prva zajednička izložba umjetničkih autsajdera Srbije i Hrvatske

02.11.2020.
u 09:56

U zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti otvorena je izložba "Hvatači snova".

Izložba “Hvatači snova”, koja je u petak otvorena u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, donosi presjek suvremene autsajderske i art brut scene iz Hrvatske i Srbije. Riječ je o prvom takvom projektu i početku razvoja suradnje likovne marginalne scene zemalja regije Balkana i istočne Europe, a predstavit će se radovi dvadeset umjetnika iz Hrvatske i Srbije, nastalih u različitim medijima, od crteža i kolaža do videa. Neki od njih već su poznati, neki izlažu prvi put, no zajedničko im je da stvaraju izvan ustaljenih umjetničkih okvira, krše uvriježene norme – kako u formi tako i u sadržaju, često nemaju formalno likovno obrazovanje, ali zato imaju snažan poriv za izražavanje.

“Njihova zapanjujuća, čudnovata i maštovita djela odvode nas u neke druge svjetove, ponekad mračne i fantazmagorične”, ističe se u najavi izložbe kojoj je kustosica Daniela Bilopavlović Bedenik, nastala je u suradnji s udruženjem Art brut Serbia, koje otkriva i uključuje nove talente u kulturno-umjetnički život.

Autsajderi rijetko imaju priliku izlagati, osobito na poziv, pa se stoga većinom snalaze sami i djeluju na underground sceni, no istodobno postoji interes publike za njihovom umjetnošću, te je ova izložba važna kako za same umjetnike, tako i za raznovrsnost na umjetničkoj sceni općenito”, napominju iz MSU-a.

Iz udruženja Art brut Serbia izlažu Jasna Damjanović, Bojan Đorđević Omča, Marjan Đarmati, Katie Woznicki, Dragan Stanimirović, Danilo Spasović Denke, Joškin Šiljan, Radovan Popović i Goran Stojčetović.

Hrvatski umjetnici autsajderi su Krešimir Hlup, Božidar Štef Golub, Gojislav Kalapač Goja, Margareta Vidmar i Exos Lucius Ido, Simon Petkovich, Dubravko Sertić, Nenad Burcar, Darko Brajković, Petar Brajković, Elvis Berton i Ivan Švalj.

Izložba je postavljena na 1. katu Muzeja, u Prostoru za povremene izložbe u kojem ostaje otvorena do 1. prosinca.

Paralelno s time, u Galeriji MSU-a otvorena je i izložba “Selo u reportažnoj fotografiji Toše Dapca (od 1930-tih do 1950-tih)“, koja je dio programa 12. Dani fotografije Arhiva Tošo Dabac. Posjetitelji još samo danas mogu pogledati i veliku retrospektivnu izložbu “Od imaginacije do animacije: šest desetljeća Zagreb filma”, koju je dosad posjetilo više od 12 tisuća ljudi. Za današnji posljednji dan izložbe, najavljena je tribina posvećenu zanimanju animator, te razgovor s Dragom Pokropecom o najatraktivnijim trenucima nastanka animiranih filmova i mnogim specifičnim rješenjima Zagrebačke škole crtanog filma.

Komentara 1

Avatar rubinet
rubinet
11:25 02.11.2020.

Tako i treba. Neka se ljudi druže. Neka njeguju tekovine b i j.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije