Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vukovart - luka umjetnosti

Najbolji svjetski umjetnici pretvorili su Vukovar u galeriju na otvorenom

28.10.2020.
u 10:03

U četiri godine festivala Vukovart - Luka umjetnosti, Vukovar je dobio 23 umjetnička djela na gradskim fasadama.

Bilo je ljeto 2016. godine kada je Filip Mrvelj oslikao prve 3D slike u središtu Vukovara. Građani su s velikim interesom pratili što se to crta na mostovima i nekim dijelovima središta grada, ali tada nitko nije mogao ni pretpostaviti da Vukovar dobiva pravu turističku i umjetničku atrakciju. Slike su vrlo brzo dobile svoje obrise te su se stvarali redovi Vukovaraca koji su željeli fotografirati slike i imati ih za uspomenu. Sve to iznimno se brzo širilo i na društvenim mrežama pa su 3D slike u Vukovaru postale poznate širom Hrvatske, ali i svijeta. Ni građanima iz okolnih gradova nije bilo teško pronaći vremena da se provozaju do Vukovara i fotografiraju uz neku od slika s gradskih ulica.

Međutim, Mrvelj, koji je godinama bio jedini hrvatski 3D umjetnik, a sada važi kao svjetski priznati umjetnik, nije stao na tome, nego je nastavio i dalje pa je sve preraslo u pravi projekt. Zajedno s gradskim vlastima 2017. godine pokrenuo je festival „VukovArt – Luka umjetnosti“, u sklopu kojeg je Vukovar dobio svojevrsnu galeriju na otvorenome koju čine 3D slike i murali oslikani na fasadama višestambenih zgrada u protekle četiri godine.

– U ove četiri godine festivala Vukovar je dobio ukupno 23 slike koje čine 3D slike i murali. Više smo nego zadovoljni rezultatima projekta jer ne samo da je Vukovar dobio 23 umjetnička djela na otvorenome i svojevrsnu galeriju na otvorenome nego i iznimno pozitivnu reklamu širom svijeta, jer se o tom projektu govori na svim kontinentima, rekao je Mrvelj u razgovoru za Večernji list.

Uza sve to „VukovarArt – Luka umjetnosti“ nakon tri godine prerastao i u EU projekt, što također govori koliko je ta ideja prepoznata i kvalitetna te da doprinosi zajednici.

Govoreći o svojim umjetničkim počecima, Mrvelj kaže da je odmalena pokazivao talent za umjetnost, ali, nažalost, nikada nije upisao takvu školu te da je zapravo samouk, tako da njegovi uspjesi u Vukovaru, Hrvatskoj i širom svijeta dodatno dobivaju na važnosti. Prisjećajući se svojih umjetničkih početaka, kaže da je već u petom razredu osnovne škole znao nacrtati ljudski portret i odrediti proporcije lica. Volio je crtati pa je crtao kada god je imao vremena i sve što bi mu palo na pamet. Kako je puno crtao, napredovao je iz dana u dan. Kasnije je imao jednu umjetničku stanku, da bi 2004. godine odlučio početi se baviti slikanjem profesionalno i u toj priči je i danas. Njegovo ime proteklih je godina postalo poznato širom svijeta kada je riječ o 3D slikama i muralima.

– Sada sam gotovo 20 godina u toj priči i iza sebe zaista imam niz projekata. Osobno ni ne znam koliko sam slika do sada nacrtao jer sam odavno to prestao brojiti. U Vukovaru posljednjih godina nisam crtao, nego sam se više bavio organizacijom festivala, ali planiram, ako ne dođe do nekih promjena, iduće godina ponovno nešto nacrtati. Bit će to peta godina projekta VukovarArt koju planiram obilježiti i nekim svojim novim radom, istaknuo je Mrvelj.

Ovaj svjetski priznati umjetnik, rođen u Slavonskom Brodu, već nekoliko godina živi u Berlinu, gdje je ta umjetnička scena mnogo šira i bogatija. Ta mu širina pomaže i u poslovima, jer se Mrvelj već godinama profesionalno bavi ovom vrstom umjetnosti koja je sve raširenija i bogatija i u Hrvatskoj ali i u Europi pa tako i u svijetu.

– Nekada je takva vrsta umjetnosti bila nešto novo i prava atrakcija širom svijeta jer takvih 3D slika i murala kojima su oslikani cijeli zidovi nije bilo puno. Sada je sve više takvih slika i projekata tako da je i ova umjetnička scena sve bogatija i raznovrsnija. Raduje me i što je i u Hrvatskoj sada ima takvih umjetnika, koji su odlični i za koje se zna širom svijeta. Međutim, to sada dovodi i do toga da svako od nas koji se bavi ovom vrstom umjetnosti mora biti još bolji i još kvalitetniji jer samo tako može opstati na sceni. Činjenica da opstajemo godinama samim time puno govori – rekao je Mrvelj, koji u Hrvatskoj slovi kao zaštitni znak ovakve vrste umjetnosti.

Kaže da se ovom vrstom slikarstva počeo baviti istražujući tu tehniku s obzirom na to da je primijetio kako se u svijetu pojavljuju takve slike i da one izazivaju velik interes među građanima. Podsjeća i da je prva ikada 3D slika u Hrvatskoj nastala u njegovu Slavonskom Brodu. Bila je to 3D slika čaše poslije koje je nacrtao laptop, bocu Jane, morskog psa… Radio je na svim stranama pa je tako došao i u Vukovar, gdje je naslikao 3D slike na mostovima. Ako fotografirate te slike s određenoga mjesta, stječete dojam da vas napada morski pas ili da ćete propasti kroz dotrajali drveni most. Te fotografije izgledale su više nego realno iako je zapravo riječ o varci oka. To crtanje prvih 3D slika u Vukovaru preraslo je u projekt s čijim razvojem Mrvelj odlučuje početi dovoditi u Vukovar svjetski poznate umjetnike koji bi u proljeće dolazili u grad i oslikavali murale na fasadama stambenih zgrada.

– Sve to radimo u suradnji s Gradom Vukovarom, koji nam pomaže na svaki mogući način i bez kojeg bi sve ovo zapravo bilo nemoguće. U suradnji s Gradom biramo i fasade koje ćemo oslikavati, a svakako da Grad kontaktiramo i kad je riječ o tome kakve ćemo i koje slike raditi. Svjesni smo da je riječ o Vukovaru i stoga pazimo na svaki korak, a uz to ovo je i iznimno važan projekt tako da ne želimo ništa prepustiti slučaju – objašnjava Mrvelj.

Prve godine projekta bilo je klasično probijanje leda, ali vrlo brzo projekt VukovarArt postao je jedna lijepa i pozitivna priča o kojoj se nadaleko i naširoko govori. Sve to vrlo se brzo pročulo u umjetničkim krugovima tako da Mrvelj i ekipa koji vode projekt nemaju problema kako nekoga od tih umjetnika dovesti u Vukovar da oslika neko svoje djelo. Prema riječima Filipa Mrvelja, najvažniji u tome je dobar glas koji kruži među umjetnicima koji se iznimno dobro osjećaju u Vukovaru. Sve to oni, kao i dobre vibracije na koje nailaze, prenose jedni drugima tako da je VukovarArt postao projekt za koji se zna širom svijeta.

Rezultat svega toga je stvaranje galerije na otvorenome koja je iz godine u godinu sve bogatija, odnosno sve veći broj fasada višestambenih zgrada dobiva jedan sasvim drukčiji, veseliji, šareniji i ljepši izgled. Tu su najrazličitiji mogući stilovi, što se vidi i na prvi pogled. I građani paze na svoje murale pa tako nema nijednoga koji je na bilo koji način išaran ili oštećen, iako su neki od njih tu već godinama. Do početka realizacije sve te fasade bile su jedne u nizu fasada kakve se viđaju širom Hrvatske. Jednobojne, vrlo često izblijedjele, i s raznoraznim ožiljcima. Tijekom trajanja projekta neke od njih postale su sasvim drukčije, odnosno na njima su oslikana prava umjetnička djela. Preduvjet da neka fasada postane mjesto oslikavanja murala jest da stanari u zgradi pristanu na oslikavanje, a onda i da na fasadi nema nikakvih planiranih skorih radova i oštećenja. Potom se umjetnicima na slobodu ostavlja mogućnost odabira teme pri čemu ne smije biti ničega što bi bilo koga moglo uvrijediti na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi. To je inače i svjetsko pravilo kad je riječ o takvim projektima i nastajanju murala.

– Smatramo da je za sve, počevši od grada, stanovnika, nas koji vodimo projekt pa i do angažiranih umjetnika važno da ti umjetnici imaju slobodu izražavanja. Tako dobivamo ono najbolje što oni mogu ponuditi. Oni slikaju teme koje žele slikati i tako svi dobivamo maksimum, a to je i najbolje za galeriju. Pri tome umjetnicima s kojima surađujemo uvijek kažemo gdje dolaze i malo im progovorimo o povijesti i sadašnjosti. Međutim, treba uvijek reći i kako se sve teme murala prije same realizacije odobravaju u gradskoj upravi – objasnio je Mrvelj.

Kada se odobri tema i umjetnik „dobije“ svoj zid, kreće se s daljnjom realizacijom projekta. Umjetniku se prenose točne dimenzije zida nakon čega on prvo svoj dizajn radi prema svojim dimenzijama, ali u manjem omjeru. Kada sve to bude gotovo, radi se popis potrebnoga materijala i boja koje će se koristiti. Prema Mrvelju, pri oslikavanju koriste se razne fasadne boje i sprejevi. Za sve njih važno je da boje ostaju nepromijenjene i nakon što su više godina izložene suncu, kiši, snijegu… Čak se nanosi i zaštita na slike kako bi one što dulje izdržale sve atmosferske utjecaje.

– Nekome to možda zvuči jednostavno, ali nije nimalo, i to ne samo u umjetničkom smislu, jer treba nešto napraviti na zidu površine 150 kvadrata i više, nego je i fizički zahtjevno. Treba voditi računa o visini, razmjerima, jer nije isto slikati na površini metar s metar, gdje jednim pokretom ruke pokrijemo sve kutove, i na površini fasade višestambene zgrade. Usto, puno toga radi se na skelama i velikim visinama, često i na suncu i visokim temperaturama, a cijeli posao mora biti napravljen u određeni broj dana. Sve to nezgodno je i realno malo tko to može pa takva djela dodatno dobivaju na važnosti. Međutim, koliko god sve to bilo zahtjevno, kada vidimo rezultate rada, svi smo više nego zadovoljni. Posebno nam puno znače pohvale građana – kaže Mrvelj.

Korak po korak, mural po mural i Vukovar je dobio jedinstvenu galeriju na otvorenome koja iz godine u godinu izaziva sve veći interes građana i turista. Svakodnevno se mogu vidjeti građani kako s velikim zanimanjem gledaju ili fotografiraju murale. Neki od njih vide se i s Dunava što pogledu na grad s te strane daje dodatnu atraktivnost.

1/9

Uspoređujući crtanje murala s crtanjem 3D slika, Mrvelj objašnjava kako je anamorfna tehnika specifična tehnika crtanja koja omogućava promatraču da iz točne određene točke, putem leća kamere, dobije 3D efekt. Ta slika time odjednom postaje drukčija, trodimenzionalna. Tako nakon fotografiranja stječete dojam da netko zaista mazi delfina, stoji na drvenom mostu koji se urušava ili sl. Ako pak sliku gledate iz bilo kojeg drugog kuta, ona je obična slika. Mrvelj je u lipnju 2011. godine u Slavonskom Brodu napravio 3D sliku površine 1300 kvadrata, koja je tada bila najveća slika takve vrste na svijetu. Tijekom 2013. godine bio je i dio internacionalnog tima koji je u Nizozemskoj nacrtao najdužu 3D sliku na svijetu. Taj rekord u međuvremenu je srušen, ali je Mrvelju, kako sam kaže, u planu u bliskoj budućnosti ponovno oslikati najveću 3D sliku na svijetu. A dok se to ne dogodi, ljubitelji ove vrste umjetnosti njegove radove mogu vidjeti ne samo u Vukovaru i Slavonskom Brodu nego i širom Europe, u Bangkoku, Kataru...

Prije nekoliko godina, tijekom zimskih mjeseci, u Slavonskom Brodu napravio je i svoju najdražu 3D sliku. Riječ je o astronautu kojega je napravio na snijegu uz Savu. Astronaut je dužine oko 30 metara uz sjenu višu od 20 metara. Napravljen je uz pomoć tople vode, a radio ga je na minus 13 Celzijevih stupnjeva. Cijela slika bila je gotova za jedan dan. Govoreći o 3D slikama, Mrvelj kaže da je ta tehnika 3D slikarstva u svijetu sve raširenija, ali da se i dalje s njome bavi mali broj umjetnika.

– Razlog je što vam, da biste naslikali ovakvu sliku, treba još nešto. Nije isto slikati na površini metar s metar ili na površini 10 x 15 metara. To je kao da želite voziti formulu 1, a niste nikad vozili auto. Prvo trebate naučiti voziti, položiti i steći iskustvo pa tek onda možete voziti formulu 1. U jednoj velikoj Njemačkoj anamorfnim slikarstvom bavi se desetak ljudi, u Francuskoj znam jednu osobu, u Engleskoj 3-4… U Hrvatskoj sam, koliko znam, ja jedini za sada – ističe Mrvelj.

Ipak, taj broj iz godine u godinu raste jer svi vide da ta umjetnost postaje sve popularnija i među građanima izaziva sve veći interes.

Dodaje i da za sada ne zna hoće li iduće godine u Vukovaru raditi 3D sliku ili još jedan mural. Za sada se zna samo da će u sklopu projekta „VukovarArt – Luka umjetnosti“ 2021. godine biti napravljeno deset novih slika.

S 2021. godinom i završava dvogodišnji EU projekt poslije kojega će se trebati vidjeti što i kako dalje, odnosno hoće li projekt biti nastavljen i u kojem obliku. Kaže da bi volio nastaviti dalje raditi u Vukovaru jer je još puno fasada koje se mogu oslikati. Odmah poslije završetka ovogodišnjeg dijela projekta krenulo se u organizaciju VukovarArta za sljedeću godinu. Već se radi na odabiru zidova koji će se oslikavati, a uskoro će se odabrati i teme i umjetnici koji će biti angažirani. Usporedo se radi i na organizaciji popratnih sadržaja, koji su iz godine u godinu sve bogatiji i raznovrsniji.

– Trudimo se da u vrijeme festivala organiziramo razna događanja, odnosno da to ne bude samo slikanje, nego da bude svega pomalo i za svaki uzrast. Tako smo ove godine imali biciklijade za djecu i odrasle, obilazak do sada nastalih murala, koncerte, predavanja, panel-diskusiju, a prikazali smo i dokumentarni film o ovoj vrsti umjetnosti. Planiramo i za iduću godinu osigurati bogat popratni program. Iz godine u godinu rastemo i sada je već postalo zahtjevno ne samo biti bolji u sljedećoj godini nego čak i ponoviti prethodnu godinu, kaže suorganizator festivala VukovarArt – Luka umjetnosti Krešimir Herceg.

Podsjetio je i da su ove godine imali velike probleme zbog epidemije koronavirusa pa su morali ne samo promijeniti termin održavanja festivala nego mijenjati i njegove sudionike. Trebali su ove godine gostovati umjetnici iz Australije, Rusije i Italije, ali taj je popis morao mijenjati. O epidemiji će mnogo toga ovisiti i iduće godine.

– U planu nam je da se festival održi tijekom svibnja i lipnja i da se oslika novih deset murala. Poslije ovih nekoliko godina prezadovoljni smo učinjenim jer vidimo kako su i građani zadovoljni, što nam je dokaz da smo uspjeli. Iz Vukovara smo cijelom svijetu poslali jednu sasvim drukčiju i ljepšu sliku te stvorili galeriju na otvorenome koja će još godinama biti ukras grada, ali i dodatni turistički sadržaj s kakvim se malo gradova može pohvaliti – kazao je Herceg.

Kada je riječ o umjetnicima koji su do sada sudjelovali na festivalu VukovarArt i koliko je on jak i cijenjen u svijetu, u prilog tome svjedoči i popis imena umjetnika među kojima su neki od najpoznatijih u ovoj vrsti umjetnosti. Uz Filipa Mrvelja tu su bili još i Nikolaj Arndt, Eduardo Relero, Alex Maksiov, Juandres Vera, Cuboliquido, Vera Bugatti, Sarme & Chet 186, Ella & Pitr, Marina Capdevila, Fabio Maria Fedele, Thiago Mazza, Mehsos, WD i Zabou. Kada je riječ o hrvatskim umjetnicima, prošle godine na VukovarArt festivalu sudjelovao je Lonac, a ove godine Eugen Varzić, Oko i Tea Jurišić. Njima su se pridružili i Boogie iz Njemačke i Arsek & Erase iz Bugarske.

O tome koliko je galerija na otvorenome u Vukovaru izazvala interesa među građanima Hrvatske i svijeta, govori i podatak da su do ove godine imali oko šest milijuna pregleda na društvenim mrežama.

Komentara 1

SA
samoborka
17:53 28.10.2020.

Lijepo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije