Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gaming u Hrvatskoj

Proveli smo dan s profesionalnim gamerom: Leon neLo Pesić trenira sedam sati dnevno, i jedan je od najboljih u Hrvatskoj

Proveli smo dan s profesionalnim gamerom
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
1/3
11.02.2022.
u 09:24

Trenira se većinu dana s timom, a sve s jednim ciljem – pobjeda na turniru koja donosi vrtoglavu zaradu i višemilijunske iznose

Provesti sedam sati za računalom nije strana pojava gotovo ni jednoj osobi koja voli gameati. No, za jednog od najvećih gamera Hrvatske, rodom Riječanina s adresom u Zagrebu, 25-godišnjeg Leona Pesića, radi se o ozbiljnom poslu.

- Jedno je kada pretjerano igraš igricu iz zabave, a drugo je kada to isto vrijeme ulažeš u svoj napredak u nekoj igri i s nekim ciljem. U gaming svijetu očuvanje mentalnog zdravlja vrlo je važno, stoga ponekad je dobro sagledati na trenutačnu situaciju i razmisliti u kojem smjeru ide provođenje prekomjernog vremena igrajući – govori Leon. On, naime, odlučno pravi razliku između razonode i profesionalizma kad je riječ o gamingu. Za njega je gaming u profesionalnom smislu počeo još u srednjoj školi.

- Igranje igara mi je oduvijek bio hobi i uvijek sam razmišljao kako bih jednog dana rado htio baviti se time u profesionalnom smislu. Kada sam u srednjoj školi vidio kako profesionalno igrači igraju League of Legends igru, tada sam počeo ulagati svoj trud i postigao najviši rang te igre, a zatim i u Rainbow Six Siege igri – ističe Leon.

League of Legends i Rainbow Six Siege dvije su gotovo najpopularnije strateške kompetitivne igre koje igraju milijuni ljudi u svijetu. Na svjetskoj razini organiziraju se redoviti turniri, pa tako i ovdje popularni su Six Invitational Europe i League of Legends World Championship. Najbolji selektirani timovi igrača iz cijelog svijeta nastupaju i pokušavaju ostvariti najbolji plasman, a nagrade sežu i do 3 milijuna dolara po osvojenom turniru.

Foto: Igor Šoban/PIXSELL

- Jedan dan gejmera obično izgleda tako da se vježba igra u popodnevnim satima. Za vrijeme vježbanja na računalu i ja provedem 7 sati, ali ponekad i više, ovisno rade li se strategije ili se samo vježbaju one postojeće, koordinacija i drugi elementi – objašnjava Leon.

Zahvaljujući gamingu, proputovao svijet

Iako o točnim iznosima zarade u gamingu nije htio govoriti, tvrdi, od toga se u profesionalnom smislu može solidno živjeti.

- Najdraži turniri su mi definitivno Six Invitational 2020 u Kanadi i Japan ProLeague Season 10 Japankoji smo osvojili, pa mi je to i ujedno najveći gejmerski uspjeh – prisjeća se Leon.

Prvi turnir mu je bio Overwatch LAN u Zagrebu, u 2016. Kaže za svoj prvi turnir da je bio lijep osjećaj sudjelovati, ali još je ljepše kada osjećaš pripadnost i timski rad.

- Završili smo drugi. Bilo mi je to super iskustvo. Nakon toga sam igrao svaki mogući LAN koji sam mogao te sam tako skupljao iskustvo – prisjetio se Leon kako ga je upravo to iskustvo odvelo na put u Švedsku. Za one koji nisu upoznati s gaming rječnikom, „lan“ je oznaka za žicu, a konkretno u turnirima sve konzole povezane su žičanom mrežnom konekcijom.

LAN turniri predstavljaju turnire koji se organiziraju u skupinama tako što se svi igrači uvežu u lokalnu mrežu i igraju. LAN turniri strogo su kontrolirani turniri, a često se igraju pred publikom koja putem velikih ekrana prati što se događa. Sve je popraćeno komentarima stručnjaka, odnosno gaming komentatora.

Foto: Igor Šoban/PIXSELL

- Prvi turnir u Rainbow6 Siege igri je bio Dreamhack 2018. godine u Švedskoj. To mi je bio prvi veliki LAN u R6. Bilo je super iskustvo jer sam tada prvi put igrao protiv top timova u Rainbow6 Siegeu – govori.

Osvojio s timom 627 tisuća eura, a to je oko 4.7 milijuna kuna

Iako prema riječima Leona Hrvatska ne može parirati drugim zemljama u e-Sportu, ta se situacija mijenja i gaming scena sve više raste.

- U Hrvatskoj e-Sport scena je dosta nerazvijena, za razliku od scene u svijetu, ali mislim da se u Hrvatskoj e-Sport još uvijek ne smatra ozbiljnim poslom – ističe Leon i prisjeća se trenutka kada je ostvario svoju prvu zaradu, te shvatio da njegovih sedam sati za računalom nisu obična šala.

- Moja prva zarada je bila na LAN turnirima 2017. godine u Hrvatskoj. Osjećaj je bio super, ali je bitniji upravo taj osjećaj igranja uživo s ekipom nego ikakva nagrada. To je jedna od glavnih motivacija, isto tako osjećaj igranja pred publikom, u Japanu sam igrao pred 4.000 navijača te to ne može nijedna nagrada zamijeniti. Isto tako u Japanu sam napravio Play of the year za tu godinu – ponosno zaključuje Leon. Prevedeno, to znači da je oborio vlastiti rekord u rezultatima.

Naime, u Japanu sa svojom ekipom Natus Vincere (Na’Vi) osvojio je Rainbow Six Pro League s ukupnim nagradnim fondom od 627 tisuća eura, odnosno 4,7 milijuna kuna, što je ogroman uspjeh za domaće gamere i hrvatsku gaming scenu.

Hrvatska scena nerazvijena, potencijal se tek nazire

Iako je i Leon Pesić nastupao s timom na brojnim turnirima u gamingu, smatra kako je profesionalna e-Sport scena u Hrvatskoj još uvijek nerazvijena.

- U Hrvatskoj e-Sport scena je dosta nerazvijena, za razliku od scene u svijetu, ali mislim da se u Hrvatskoj e-Sport još uvijek ne smatra ozbiljnim poslom i da naši domaći igrači ne vide potencijal u tome – govori Leon.

Prema europskom i svjetskom prosjeku godišnji rast u industriji računalnih igara je oko 10 posto, a u Hrvatskoj čak 50 posto. Budući da je Leon ipak profesionalni gamer, sedam sati provedenih za računalom koje koristi upravo trenirajući nisu nimalo neobični.

Za razvoj kvalitetnog gaminga, potreban je kvalitetan saveznik

Napretkom tehnologije putem koje se može povezati više uređaja istodobno – od laptopa, pa sve do pametnih telefona, potrebna je i nova infrastruktura. Upravo zato, Telemach nudi čak 40 puta veću brzinu interneta od najbržeg dostupnog paketa u Republici Hrvatskoj.

Njihova 10 Giga optička mreža usporediva je s Južnom Korejom koja je rekorder po pitanju brzine interneta. Takva mreža dostupna je u raznim dijelovima Zagreba, Velikoj Gorici i odnedavno u Zadru. Uskoro se optička mreža širi na Split, Rijeku, i druge gradove, a u sljedećih pet godina ovom brzom mrežom bit će pokrivena trećina kućanstava Hrvatske, odnosno više od 500 tisuća kućanstava.

Zahvaljujući ovoj mreži Hrvatska će se smjestiti visoko na europskoj digitalnoj karti. Uz 10 Giga optičku mrežu, više korisnika u kućanstvu imat će nesmetan pristup internetu. Tako će se moći odvijati upload, download, ili bilo koje drugo iskustvo na više uređaja bez ikakvog prekida. Svoj paket korisnici mogu potražiti već sad.

U ponudi se nalaze 3 paketa optičkog interneta s brzinama od 300 Mbps, 1 Gbps i 2 Gbps. Svi paketi dostupni su po pristupačnim cijenama u koje je uključena i usluga fiksne telefonije.

Sadržaj je nastao u suradnji s Telemachom.

 

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije