Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predavanje

Prof. Biti u Beču o Krleži i hrvatskom nacionalnom pitanju

austrija
Foto: Snježana Herek
1/2
31.10.2014.
u 13:56

Predavanje je privuklo veliku pozornost bečkih i gradiščanskih Hrvata, kako zbog teme tako i zbog predavača sveučilišnog profesora dr. Vladimira Bitija, a organizator mu je bila Matica Hrvatska Beč, na čelu s Željkom Caparin

Krležu se u javnosti obično drži jugoslavenski i ljevičarski usmjerenom književnikom i zbog toga se misli da ga hrvatsko nacionalno pitanje nije osobito zaokupljalo,“, rekao je u četvrtak navečer u Hrvatskom centru u Beču prof. dr. Vladimir Biti, predstojnik katedre za južnu slavistiku pri Institutu za slavistiku Bečkog sveučilišta u svom predavanju na temu "Krleža i hrvatsko nacionalno pitanje“.

"Nasuprot tom stereotipu, pažljivim proučavanjem Krležinog stvaralačkog opusa uviđa se kako upravo on spada u one koje je to pitanje trajno i najintenzivnije zaokupljalo“, dodao je. Istaknuo je da predavanje ima dva cilja: prvi je rekonstrukcija geneze Krležinog složenog odnosa prema nacionalnom pitanju, a drugi istraživanje kako je Krležina nemilosrdna demistifikacija različitih tipova hrvatstva završila novom mistifikacijom.

Predavač je govorio i o Krležinoj stalnoj usmjerenosti prema učeničkim figurama hrvatskih vizionara poput Juraja Križanića, Stjepana Radića, Frane Supila i Ante Starčevića, koje je kritizirao da hrvatsko nacionalno pitanje pokušavaju riješiti „padanjem iz jednog u drugo podložništvo“. Krleža je, kako je prof. Biti rekao, težio samoodređenju i odcjepljenju hrvatskog naroda, a ne političkim i ekonomskim alijansama i udruživanjima. Zagovarao je pokretanje širih narodnih slojeva i neutralizaciju, "odnarođene i razhrvačene, malograđanske inteligencije“. Idol mu je bio seljački vođa Matija Gubec.

"Krleža je smatrao da će se nacionalnim buđenjem korpusa riješiti socijalno pitanje i dosta dugo je bio nekritični zatočenik tog uvjerenja i nije se mogao izvući iz te paradigme koja se je nažalost pokazala pogubnom za prostor Srednje i Istočne Europe“, rekao je poznati slavist, dodavši:

"Svjedoci smo da iako su se na tom prostoru formirale nacionalne države i narodi su na neki način riješili svoje nacionalno pitanje, to nije ni izdaleka dovelo do rješenja socijalnih i ekonomskih problema, što u stanovitoj mjeri vrijedi i za hrvatski narod“.

Napomenuo je kako je umjetno importiran princip samoodređenja i odcjepljenja, kojim je Krleža bio fasciniran, jer su u to vrijeme na Zapadu već postojale nacionalne države, u Srednjoj i Istočnoj Europi izazvao pravu pomutnju i niz velikih problema.

Prof. Biti je istaknuo kako su kod Krležinih argumentacija pri traženju rješenja hrvatskog nacionalnog pitanja primjetne oscilacije i premještanja "s jednog na drugi pol“. Vezano uz to, iznio je i Krležinu fascinaciju Lenjinom u prvo vrijeme i njegovom boljševičkom doktrinom, koja je nacionalno pitanje stavila u prvi plan.

"Rješenje hrvatskog nacionalnog pitanja koje je Krleža nudio, iz današnje se perspektive doima deplasirano i naivno“, zaključio je Biti, istaknuvši kako su "osamostaljenje hrvatske države i događaji koji su potom uslijedili, a  koje je Krleža mogao samo sanjati, opovrgnuli njegove prognoze i način pristupa tom problemu“.

Predavanje je privuklo veliku pozornost bečkih i gradiščanskih Hrvata, kako zbog teme tako i zbog predavača, višestruko u Hrvatskoj i inozemstvu nagrađivanog znanstvenika, publiciste i sveučilišnog profesora dr. Vladimira Bitija, a organizator mu je bila Matica Hrvatska Beč, na čelu s Željkom Caparin.

Između ostalih, predavanju je nazočila i ministrica savjetnica za kulturu u Veleposlanstvu RH u Austriji, dr. Zdenka Weber.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije