Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernjakova priča

Počeo je novi, 58. natječaj za kratku priču "Ranko Marinković"

Luka Stanzl/PIXSELL
10.05.2023.
u 12:08

U subotu 6. svibnja završio je 57. Natječaj za kratku priču Večernjeg lista "Ranko Marinković" te automatski počeo idući ciklus

U subotu 6. svibnja u Večernjakovu Obzoru objavljena je kratka priča "Tepih" Nikoline Nikolić. S njom je završio 57. i automatski počeo 58. Natječaj za kratku priču Večernjeg lista "Ranko Marinković". To znači da će ovih dana biti oformljen stručni žiri, na čelu s Tomislavom Sabljakom (na fotografiji), selektorom Večernjakove kratke priče.

On će odabrati tri najbolje priče, čiji će autori ili autorice biti nagrađeni. Potrebno je posebno naglasiti autorice, jer u prošlom su natječaju slavile spisateljice. Prvu nagradu osvojila je Monika Herceg, drugu Ivana Bodrožić, a treću Sari Kopeczky Bajić.

Ovim se nastavlja slavna povijest kratke priče Večernjeg lista, koja u kontinuitetu traje od 1964. godine, što znači da će Večernji list i hrvatska književnost 2024. godine slaviti 60 godina postojanja natječaja bez kojeg je nemoguće napisati povijest hrvatske književnosti. Podsjetimo, kada je 1964. počeo ovaj natječaj, upravo je Večernji list u našu književnost uveo žanr kratke priče, jer tada u cijeloj bivšoj državi nisu postojali autori koji su pisali priče koje Amerikanci zovu "short story", tj. priče koje stanu na stranicu novina.

No u redakciji je tada postojao krug mladih suradnika književnika koji su prevodili strane priče, počevši od Hemingwayevih, te ih objavljivali. Iz toga se rodila ideja o natječaju za kratke priče napisane na hrvatskom jeziku, a o njegovu brzom uspjehu svjedoče ugledna književna imena koja su tada, kao i sada, pisala priče, kao i cijeli niz novih autora koji su nagradom na našem natječaju počeli graditi svoje književne karijere.

Komentara 1

AC
Aca1999
11:11 14.06.2023.

Super. Molio bih nekoga za informacije za 58. natječaj.Na koju adresu se šalju kratke priče? Fizički ili samo emailom? Do kada traje 58. natječaj? Hvala lijepa unaprijed za odgovore.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije