Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova knjiga: Cilla i Rolf Börjlind "Plima"

Ovo je jedno od najokrutnijih ubojstava u novim krimićima

Foto: arhiva Znanje
14.06.2019.
u 14:54

Da sam kojim slučajem imala prilike čitati njihov roman prvijenac prije nego što je tiskan (da baš ne kažem da sam im bila urednica), za autore “Plime” imala bih samo jedan jedini savjet: ne otkrivajte do samog kraja što se zapravo dogodilo na toj plaži. Naravno, ako sada napišem u čemu su pogriješili, čitateljima ću ubiti želju da u ruke uzmu ovaj uzbudljivi triler, a to ne bi bilo fer.

“Plima” (Znanje, urednica Bojana Franić, prijevod Sara Profeta, 149 kuna) Cille i Rolfa Börjlinda zaista je uzbudljiva policijska potraga neočekivane vrste. Ta se potraga za ubojicama odvija pune 24 godine poslije počinjenog zločina, a samo ubojstvo spada među najokrutnije koja su svoje mjesto našla na stranicama suvremenih krimića. Naime, troje ljudi na pustoj plaži zakopaju u pijesak trudnu ženu i ostave je da je potopi nadolazeća plima.

Od tih prvih slika u romanu autori doslovno na svakoj stranici dokazuju da su najpoznatiji filmski i televizijski scenaristi trilera u Švedskoj. Pred čitateljevim očima doslovno se “vrti” film prepun uzbudljivih obrata i karizmatičnih junaka. A ono po čemu je ovo posebnija i drukčija kriminalistička priča upravo je širina švedskog društva koja je ovdje zahvaćena: od beskućnika i djece čije su majke prostitutke pa sve do onih najbogatijih i najmoćnijih. U sredini stoji policija i opet ne sasvim obična jer tu je mlada studentica koja zločin istražuje kao ljetnu zadaću na policijskoj akademiji, ali i iskusni policajac kojeg je posao (očito uz još neke druge paklene detalje iz života na sjeveru) otjerao u psihozu i bijeg od društva.

Ovo je prvi roman ovog bračnog i autorskog para, a glavni su likovi postavljeni tako da bi gotovo svatko od njih mogao biti glavni junak novog uzbudljivog skandinavskog serijala. Stoga se treba nadati da nastavak slijedi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije