Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVOGODIŠNJI KONCERT

Ovacije Bečana Bečkim filharmoničarima i maestru Thielemannu za glamurozni glazbeni spektakl

Bečka filharmonija
Foto: Chris Jackson/Press Association/PIXSELL
01.01.2019.
u 14:03

Ovogodišnji 79. Bečki novogodišnji koncert je počeo premijernom izvedbom „Schönfeldovog marša“ op. 422 Carla Michaela Ziehrera, najpopularnijeg marša Austro-ugarske monarhije

Tradicionalni novogodišnji koncert Bečkih filharmoničara pod ravnanjem uglednog njemačkog dirigenta Christiana Thielemanna (58) iz Zlatne dvorane Musikvereina u Beču, kao uvod u jubilarnu 150. obljetnicu Bečke državne opere, koja će se obilježavati tijekom 2019. godine, bio je u utorak, 1. siječnja ne samo glamurozna parada valcera, galopa, koračnica, čardaša i polki iz skladateljske radionice obitelji Strauss te njihovih suvremenika nego i pravi „vatromet“ premijera.

Christian Thielemann je prvi put u svojoj impozantnoj karijeru bio za dirigentskim pultom ovog jedinstvenog događaja, a prvi put je u program uvršteno i čak šest glazbenih premijera.

Thielemann, rođen u zapadnom Berlinu 1959. godine, s Bečkim filharmoničarima surađuje već gotovo dva desetljeća. Sezona 2018/2019 njegova je sedma sezona na mjestu šefa dirigenta Saksonske državne kapele u Dresdenu. Od 2013. je umjetnički voditelj Uskrsnih svečanih igara u Salzburgu.  

Bečka filharmonija
1/76

Ovogodišnji 79. Bečki novogodišnji koncert je počeo premijernom izvedbom „Schönfeldovog marša“ op. 422 Carla Michaela Ziehrera, najpopularnijeg marša Austro-ugarske monarhije.

Uz tradicionalne valcere, polke, marševe i čardaše dinastije Strauss, oca Johanna i njegova tri sina, „kralja valcera“ Johanna mlađega, te Josefa i Eduarda, na repertoaru su se našla i djela Josefa Hellmesbergera mlađega, među njima i njegov premijerno izveden valcer „Međuigra“.

Koncert su uveličale i premijerne izvedbe raskošne glazbe dinastije Strauss: „Ekspres. Brza polka“ op. 311 i valcer „Eva“ prema motivima iz „Pašman viteza“ Johanna Straussa mlađeg, te dvije francuske polke „Plesačica“ op. 227 Josefa Straussa i „Operna večer“ op. 162. njegovog brata Eduarda. Koncert je završio valcerom „Zvuci sfera“ Josefa Straussa.

U znaku tradicije, na kraju su uz ovacije i frenetično ritmičko pljeskanje publike u Zlatnoj dvorani Musikvereina, ukrašenog s preko 30 tisuća cvjetova domaće proizvodnje, izvedeni neizbježni valcer „Na lijepom plavom Dunavu“ Johanna Straussa sina te slavni „Radetzky marš“, njegovog oca.

U stanci između dva dijela koncerta 14 HD kamera austrijska televizija ORF prikazale su balet iz diljem svijeta poznate Bečke državne opere, koju su prije 150 godina otvorili car Franjo Josip i carica Sissi. Izveo ga je baletni ansambl bečke Državne opere, u koreografiji mladog Rusa Andreja Kajdanovskog.

Bečki filharmoničari i dirigent Thielemann su 40 milijuna ljudi iz više od 90 zemalja svijeta, pa tako i Hrvatima koji su uživo gledali i slušali prijenos iz Beča, prema već ustaljenom običaju, poslali novogodišnji pozdrav „Prosit Neujahr“ i poruku nade, prijateljstva i mira.

Sljedećim Novogodišnjem koncertom Bečkih filharmoničara 1. siječnja 2020., kada Hrvatska preuzima kormilo Europske unije, ravnat će prvi puta 40-godišnji letonski dirigent Andris Nelsons.

S obzirom na ogromno zanimanje publike iz cijeloga svijeta karte za Bečki  Novogodišnji koncert unaprijed su rasprodane i jedino ih možete kupiti ako ste sretnik i ako vas „izvuku“ na web – lutriji Bečke filharmonije. Za sljedeći Novogodišnji koncert 1. siječnja 2020., sreću možete okušati prijavom na internetskoj stranici Bečke filharmonije od 1. do 28. veljače 2019. godine.

Pogledajte video dočeka Nove godine u Zagrebu:

Komentara 2

BA
barkod
18:40 01.01.2019.

Svaka čast Wiener Philharmoniker i Ch. Thielemann-u. Oko 13,00 sati počelo mi se spavati. Karajan je ubacio K. Battle, Harnocourt po koji Brahmsov mađarski ples, Pretre nešto francusko, čak i Mutti dodao nešto talijanskog, na kraju malo monotono.

SA
samoborka
19:28 01.01.2019.

Becani se samo prave vazni. Kakva filharmonija,u nasem zagrebackom Lisinskom nastupa Nives Celzijus! Eh Zagrebe moj...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije