Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
populistička bajka

Orbánov put – od antiruskih govora do zbližavanja s Putinom

Foto: BERNADETT SZABO/REUTERS
24.03.2022.
u 10:42

U izdanju Profila obavljena je knjiga uglednog novinara Paula Lendvaia “Orbán – novi europski moćnik”

U osvit novih i neizvjesnih parlamentarnih izbora u Mađarskoj, u Hrvatskoj je Profil objavio knjigu uglednog austrijskog novinara Paula Lendvaia “Orbán – novi europski moćnik”, koju je s engleskog prevela Nataša Barac, a uredio Maroje Mihovilović. Knjiga je napisana još 2017., ali je za hrvatsko izdanje obogaćena novim, aktualiziranim predgovorom napisanim, doduše, još u veljači prošle godine. Budući da Europa sada živi potpuno novu geopolitičku stvarnost, tu bi političku biografiju naoko moćnog mađarskog premijera trebalo dodatno osuvremenjivati, na žalost, u nedogled. Paul Lendvai veteran je europskog novinarstva. Rođen je u Budimpešti 1929., ali je iz Mađarske emigrirao 1956., kada su sovjetski, tj. ruski tenkovi ugušili antikomunističku pobunu. Točan broj poginulih ne zna se ni do danas, ali se čini da taj broj u današnjoj Mađarskoj nitko i ne želi saznati. Pragmatizam je, očito, pobijedio domoljubni ponos. A cinična sudbina odredila je da se aktualni premijer Viktor Orbán u međuvremenu jako zbližio s aktualnim ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom te da i u uvjetima nevjerojatno brutalne ruske agresije na Ukrajinu i dalje Mađarsku pokušava držati u što većoj, napose vojnoj, neutralnosti prema tom sukobu.

No, to je samo jedna od brojnih diskrepancija u pažljivo iscizeliranoj populističkoj bajci oko Viktora Orbána, kojeg dio mađarske politike želi prikazati kao jednog od najvećih mađarskih domoljuba u povijesti. Orbán je nakon brojnih izbornih trijumfa sasvim sigurno nepovratno zaludio priličan dio mađarskih glasača. Ali, nikako i iskusnog Lendvaia, koji sa sigurne bečke distance već desetljećima pozorno prati mađarske prilike. Pa i u svojoj seriozno napisanoj Orbánovoj biografiji podsjeća na mladost tog političara koji je po obiteljskim korijenima bio dio mađarskog nižerazrednog komunističkog jata koje je koliko-toliko ugodno živjelo pod paskom posljednjeg tamošnjeg prosovjetskog vođe Jánosa Kádára. Ipak, danas toliko benevolentan prema Rusima i Putinu, Orbán je na svojim ozbiljnijim političkim počecima bio žestoki antikomunist, pa je još kao bradato momče zaluđeno nogometom u lipnju 1989. govorio na pogrebnoj službi za ubijenog mađarskog čelnika Imre Nagya. Na skupu koji je okupio 250.000 ljudi mladi Orbán zatražio je trenutačno povlačenje ruskih snaga, kao jedini od govornika. Nakon toga se dugo uspinjao prema vrhu, djelomično i uz pomoć Soroseva Otvorenog društva koje mu je omogućilo kratkotrajni boravak u Oxfordu. No, ta ga životna crtica nije spriječila da u svojstvu mađarskog političara broj jedan bude apsolutno najveći istjerivač Sorosa i njegove valjda filantropske politike iz mađarske države. Lendvai minuciozno piše o stvaranju, ali i mijenama unutar Fidesza, Orbánove stranke koja je, poput HDZ-a, počela svoje djelovanje kao široki pokret. U Orbánovu životu nije bilo samo uspjeha. Znao je on i katastrofalno gubiti na izborima, ali se uvijek vraćao barem dvostruko jači. I nemilosrdniji. Odbacivao je bivše prijatelje i kolege, ali i stvorio familijarni krug mađarskih tajkuna, tj. oligarha. Bogatio je i njihove i vlastitu obitelj. Pri tome se nije zamarao međunarodnom politikom i krugovima. Ako mu nisu bili po volji, izbacio ih je iz zemlje običnim dekretom. Ili zakonom. A po potrebi je mijenjao i ustav.

Za višegodišnjeg premijerskog staža promijenio je mađarsko društvo, prilagodio si zakone, neutralizirao sudstvo i tužilaštvo, preuzeo vlast nad akademskim životom i gotovo onemogućio slobodu medija, pretvorivši Mađarsku u svojevrsnu metaforičku guberniju ruskog carstva. A pri tome je stalno dobivao unosne novčane tranše iz Bruxellesa, koji je ismijavao i ponižavao na sve moguće načine. I to nekažnjeno. No, mađarskom se narodu znao predstaviti kao politički Robin Hood. Onaj koji narod štiti od pohlepe međunarodne bankarske kaste. Na žalost, u fokusu ove zanimljive knjige nije Hrvatska koja s Orbánom ima (pre)brojne otvorene fronte, među koje treba ubrojiti i sovjetsku letjelicu koja je, prešavši mađarski teritorij, domalo potaracala najveći zagrebački studentski dom. Doduše, Lendvai spominje da Orbána Hrvatska interesira zbog nogometa i prelijepe obale na kojoj voli ljetovati. Ali se tu i zaustavlja.

’Orbán – novi europski moćnik’

Paul Lendvai
Profil, s engleskog prevela Nataša Barac, uredio Maroje Mihovilović
159 kuna

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije