Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svi pod istim krovom

Nakon godina propalih planova, odlučeno je. U Tvornicu duhana smjestit će se restauratori

VL
Autor
Denis Derk
16.02.2021.
u 10:11

u Ministarstvu kulture i medija potpisan je sporazum po kojem je pravo upravljanja nad Tvornicom duhana u Zagrebu s Hrvatskog povijesnog muzeja prešlo na Hrvatski restauratorski zavod.

Prije desetak dana u Ministarstvu kulture i medija potpisan je tripartitni sporazum po kojem je pravo upravljanja nad Tvornicom duhana u Zagrebu u Jagićevoj ulici s Hrvatskog povijesnog muzeja prešlo na Hrvatski restauratorski zavod.

Time je očito i službeno stavljena točka na želju hrvatske Vlade da baš u staroj Tvornici duhana Zagreb smjesti Hrvatski povijesni muzej.

Tu je zakonom zaštićenu zgradu još Sanaderova Vlada otkupila za sedamdeset milijuna kuna od Adris grupe, napravljen je i projekt, ishođena i građevinska dozvola, ali je nova Milanovićeva Vlada ustvrdila da država za taj projekt nema novca (a očito ni interesa), te da se mora ići u privatno-javno partnerstvo. I na to partnerstvo i njegovu pripremu utrošena su znatna proračunska sredstva, pripremljen je i novi projekt koji je i predočen javnosti u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, a onda je opet sve stalo po onoj staroj narodnoj pojeo vuk magare. Suprotstavljeni projekti našli su se i kao predmet sudske parnice, građevinska dozvola je istekla, a Plenkovićeva Vlada je, na inicijativu iz samog muzeja, odlučila Hrvatski povijesni muzej smjestiti u bivšu atraktivnu zgradu Državnog hidrometeorološkog zavoda na Gornji grad, trenutačno teško stradalu od potresa, dakle zgradu s crvenom naljepnicom. Muzej se tako ne bi selio s Gornjeg grada, a ostao bi i u korištenju dosadašnje palače u Matoševoj 9. Iako novinari nisu bili pozvani na potpisivanje Sporazuma o prijenosu prava vlasništva s HPM-u na HRZ koji su potpisale tri dame, javnost je obaviještena da je zgrada Tvornice duhana Zagreb dodijeljena HRZ-u za potrebe obavljanja konzervatorsko-restauratorske djelatnosti. Zavod bi na novoj lokaciji trebao dobiti prostor primjeren suvremenim potrebama restauratorske struke u kojem će provoditi istraživanja, očuvanje i prezentiranje arheoloških, nepokretnih i pokretnih kulturnih dobara Republike Hrvatske, objavili su iz Ministarstva. A u kakvom je stanju podosta derutna zgrada bivše Tvornice duhana nakon zagrebačkih potresa, pitamo ravnateljicu Hrvatskog restauratorskog zavoda Tajanu Pleše.

– Zahvaljujući kontinuiranom trudu dosadašnjeg korisnika Hrvatskog povijesnog muzeja, zgrada je nakon oba potresa tretirana na adekvatan način te su izvedeni svi potrebni radovi kako bi se otklonila ugroza prolaznika – kaže Tajana Pleše, koju pitamo hoće li zgradu trebati dodatno prilagoditi za restauratorske djelatnosti i restauratorske radionice?

– Zgradu Tvornice duhana, sagrađenu 1882. godine, u skladu s namjenom projektirao je Rupert Melkus. Shodno tome, bit će je potrebno prilagoditi novoj namjeni, no uz poštivanje konstruktivnih i oblikovnih obilježja – ističe ravnateljica. A znači li preseljenje HRZ-a u Jagićevu ulicu da će zavod objediniti sve djelatnosti iz čitavog niza zgrada koje koristi u Zagrebu na jednom mjestu? I ako hoće, što će biti sa zgradama koje su do sada koristili od kojih su neke i više nego reprezentativne?

– U bivšu zgradu Tvornice duhana preselit će se svi zagrebački odjeli Hrvatskog restauratorskog zavoda, a poslovni prostori koji se trenutačno koriste za obavljanje djelatnosti bit će vraćeni osnivaču, tj. Ministarstvu kulture i medija RH – kaže Tajana Pleše. Naravno, postavlja se i pitanje tko će financirati uređenje zgrade u Jagićevoj?

– U tijeku je priprema potrebne dokumentacije koja se nalazi na popisu prihvatljivih aktivnosti sukladno propozicijama Poziva za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije, a prema kojoj će se provesti i mjere izvođenja radova osiguranja i stabilizacije. Ostali troškovi bit će financirani nacionalnim ili sredstvima fondova Europske unije – ističe ravnateljica koju pitamo hoće li novouređena zgrada HRZ-a imati i prostorije za izložbenu djelatnost koja su do sada itekako nedostajale Zavodu kako bi javnosti promptno pokazao restaurirana djela?

– U tijeku je izrada projektnog zadatka prema kojem će se napraviti idejno rješenje. Njime će svakako biti predviđen i multifunkcionalni prostor u kojem će se moći organizirati predstavljanja dovršenih konzervatorsko-restauratorskih radova – najavljuje ravnateljica.

A kako je posao restauratora u Hrvatskoj i ne samo zbog čitave serije katastrofalnih potresa vjerojatno deficitaran, pitamo ravnateljicu hoćemo li u skoroj budućnosti morati uvoziti restauratore iz inozemstva?

– Sagledavajući sve potrebne korake obnove oštećenih kulturnih dobara na svim područjima pogođenim potresima, kao i same štete, tek će nakon provođenja hitnih mjera te izrade cjelovite dokumentacije biti moguće dobiti uvid u razmjer realnih potreba – oprezna je u izjavama ravnateljica HRZ-a koji će nakon dugih desetljeća objediniti svoje razvedene djelatnosti na jednom mjestu, u staroj zgradi Tvornice duhana Zagreb u samom središtu grada.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije