Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kafkijanska situacija

Traže potporu jer nemaju za režije, ali neće je dobiti ako imaju ijedan neplaćen račun?

VL
Autor
Denis Derk
10.02.2021.
u 10:18

Zagrebački Gradski ured za kulturu raspisao je natječaj za potpore samostalnim umjetnicima, a jedan uvjet zbunio ih je i razljutio.

Zagrebački Gradski ured za kulturu do 13. siječnja zaprimio je 693 prijave za dodjelu potpora samostalnim umjetnicima koji su se zbog koronske krize našli u problemima. Natječaj je raspisan u prosincu, a u pitanju je jednokratna potpora od pet tisuća kuna bruto koja će biti isplaćena članovima Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika kojima država plaća obvezne doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, ali i mladim samostalnim umjetnicima do trideset godina.

Da bi dobili potporu, umjetnici moraju imati prebivalište ili boravište na području Grada Zagreba minimalno godinu dana prije objave poziva, država im mora plaćati doprinose ili moraju biti članovi umjetničke strukovne udruge, ne smiju primati dohodak od nesamostalnog rada, ne smiju biti redovni studenti ili umirovljenici (!?), ni dioničari trgovačkog društva ili vlasnici udjela u temeljnom kapitalu trgovačkog društva ili vlasnici obrta.

Na samom kraju uvjeta nalazi se i rečenica koja je zbunila brojne samostalne umjetnike koji su se namjeravali javiti za gradsku potporu, a to je uvjet da umjetnik ne smije imati dugove prema proračunu grada Zagreba ni prema državnom proračunu. Dakle, tko želi dobiti pet tisuća kuna bruto od Grada Zagreba, ne smije biti dužan Gradskoj plinari ili Elektri niti biti u dugu prema državi zbog uplata za, primjerice, zdravstveno osiguranje. Pomoć Grada Zagreba tako će ići samo onima koji su lani imali novac za plaćanje režija, poreza, prireza...

Zašto su u uvjete natječaja uvrstili i ove uvjete o nedugovanju, pitali smo i Gradski ured za kulturu, a njihov odgovor je pomalo kafkijanski.

“Slijedom Vašeg upita vezanog uz Javni poziv za dodjelu jednokratne potpore Grada Zagreba samostalnim umjetnicima radi ublažavanja negativnih posljedica uzrokovanih koronavirusom, izvješćujemo Vas da je predmetnu Odluku, a kojom su utvrđeni korisnici, uvjeti, iznos te postupak dodjele, donijela Gradska skupština Grada Zagreba na 38. sjednici, 9. prosinca 2020. godine te u njoj izričito stoji da potporu mogu ostvariti samostalni umjetnici koji nemaju dugovanja prema proračunu Grada Zagreba niti državnom proračunu”, stoji u odgovoru pročelnice zagrebačkog Ureda za kulturu Milane Vuković Runjić.

Istina, njezin ured nije Skupštini predložio uvođenje potpore, nego je to gesta gradonačelnika Milana Bandića. Ali pročelnica je na Skupštini obrazlagala Bandićev prijedlog te je potpuno jasno da zna (ili bi trebala znati) zašto se potpora dodjeljuje samo onima koji nemaju dugove prema Gradu i državi.

Komentara 2

DI
Diesel
12:31 10.02.2021.

Sto je to danas umjetnost?

GO
goriodgorijeg
11:21 10.02.2021.

Država veli plati pa buš dobil, a kad tebi država mora platiti, ako si platil, bum ti dala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije