Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Madžarsi klasik

Nadas: Ne želim promatrati nečiji seks, nego vođenje ljubavi

'Der ungarische Schriftsteller Peter Nadas posiert am Freitag, 13. April 2012 im Literaturhaus in Zuerich. (KEYSTONE/Alessandro Della Bella) *** NO SALES, NO ARCHIVES ***'
'ALESSANDRO DELLA BELLA'
16.09.2013.
u 17:09

Ugledni gost na Festivalu svjetske književnosti objavio je roman "Paralelne pripovijesti" na 1600 stranica

Peter Nadas klasik je mađarske, ali i europske književnosti. Na festival svjetske književnosti došao je nakon što mu je Fraktura objavila iznimni roman \"Paralelne pripovijesti\" na čak 1570 stranica, koji je prevela i dobila državnu nagradu Xenia Detoni.

Kako vam je palo na pamet napisati roman na 1600 stranica?

U mladosti sam bio kratkoprugaš u trčanju, a nisam znao startati. I prije pucnja sam se bojao da ću se prestrašiti i pogriješiti. U životu sam trčao samo na duge pruge i to uspješno. Nikada u životu nisam pomislio da ću pisati duge romane. To se dogodilo samo od sebe. Jako puno kratim tekstove, inače bi bili još opsežniji.

Jeste li kratili i \"Paralelne pripovijesti\"?

Većina pisaca iza Drugog svjetskog rata borila se za jednostavnost teksta. Kolega, prijatelj i učitelj koji me učio jednostavnosti, Miklos Meszoly, uvijek je govorio da tekst treba plijeviti. Znao mi je reći, ovo ti je dobro, ali moraš to još dobro isplijeviti. I \"Paralelne pripovijesti\" su isplijevljene.

Taj su roman uspoređivali s \"Braćom Karamazovima\". Smetaju li vam ili gode te usporedbe?

Ni jedno, ni drugo. Bilo da se spominje Dostojevski ili Tolstoj, to su meni važni autori. Ali tekstualno moje i njihove knjige užasno su daleko. Zanimljivo je da se moja literatura ni općenito ne uspoređuje s američkom. Ako se i uspoređuju, to nije s Hemingwayem, nego s Faulknerom.

Smatrate li sebe subverzivnim piscem?

Na stanovit način da jer uvijek propitkujem pozadinu nečega. Pitam se zašto je jedna društvena konvencija tu, a ne neka druga. Zašto se za stolom ne smije podrigivati, a u isto vrijeme je masovno ubojstvo priznato ponašanje. No, ja sam u osnovi realističan pisac i ne doživljavam se subverzivnim. Eventualno se može reći da neke moje geste nerviraju okolinu.

U vašem romanu ima puno seksualnosti?

O tome pričaju moji junaci. A ja pričam o erotici. Onaj koji priča o seksualnosti, priča o funkciji, pokretanju spolnih organa. Nisam zainteresiran za promatranje nečijeg seksa, ali sam zainteresiran za promatranje nečijeg vođenja ljubavi. U europski pojam seksualnosti ne samo da nisu uključeni bogovi nego nije uključen niti čovjek.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije