Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
(Ne)priznanje

Muzej u Krapini nagrađeni je rekorder, a autore se ignorira

muzej krapina
Foto: Pixsell
1/3
25.11.2010.
u 15:33

Na sutrašnju konferenciju u povodu nagrade u Shangaiju iz protesta ne dolaze arhitekt Kovačić i paleontolog Radovčić

Na generalnoj konferenciji ICOM-a (Međunarodnoga savjeta za muzeje) u Shanghaiju AVICOM je dodijelio priznanje infokioscima uređenim u stalnom postavu novoga Muzeja krapinskih neandertalaca. Lijepa je to vijest za muzealce koji osvajaju svijet, no u priči o uspjehu ima i primjedbi.

Na sutrašnju konferenciju za novinare, koju je sazvao Damodar Frlan u Etnografskom muzeju, odbili su doći kreatori "krapinjaka", arhitekt Željko Kovačić i paleontolog Jakov Radovčić.

"Zahvaljujemo na pozivu, ali zbog učestalog ignorantskog, nekolegijalnog, podcjenjivačkog i neprofesionalnog ponašanja čelnika Muzeja hrvatskog zagorja i Muzeja krapinskih neandertalaca prema autorima projekta i realizacije Muzeja krapinskih neandertalaca, nećemo doći na konferenciju gdje se obznanjuje izvrsnost našega rada, ali i suradnje s nizom sudionika ekspozicije toga djela koji smo dugo i mukotrpno osmišljavali", stoji u pismu.

"Kad se za film dobije nagrada, ne spominje se samo redatelj. Kroz muzej u Krapini prošlo je 130 tisuća ljudi. Željeli smo urediti privremene igraonice za djecu, potreban je katalog. Prostor se troši, javljaju se nedostaci, a nitko ih ne uklanja. Nas se ne imenuje i ne spominje, to je već ignoriranje", kaže arhitekt Kovačić.

Komentara 5

Avatar bok
bok
16:57 25.11.2010.

Muzej je sjajan. Autori budu dosli na svoju slavu. Zasluzili su. A to ignoriranje je poslijedica jugokomunistickog primitivnog mentalnog sklopa koji ne cijene izvsne osobe na nacin koji to zasluzuje.

SN
snovak45
08:32 26.11.2010.

Tko poznaje samozatajan i stručan rad paleontologa Radovčića ne će se čuditi uspjehu ovog velikog projekta. U njega je uložen cijeli jedan životni vijek mukotrpnog rada i silan napor protiv svakodnevnog nerazumjevanja okoline. Samo bijednici se kite tuđim radom, u ovom slučaju radom marnog strukovnjaka Radovčića. Napravio je čudo i europsku atrakciju ali zavist je ( za sada ) veća.

OB
-obrisani-
08:43 26.11.2010.

Muzej je odličan! I ne samo da su odrasli oduševljeni, već i djeca, a djeca su, znamo, najiskreniji (i najstroži) kritičari.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije