Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Julie Zeh u Zagrebu

Mojim romanom “Corpus delicti” ne pozivam ljude na pobunu

Juli Zeh
arhiva VL
09.10.2011.
u 12:36

U romanu govorim o usredotočenosti na ljudsko tijelo, na što nas tjera kapitalizam, jer samo zdravi i fit možemo biti učinkovitiji, a bolest i jako puno košta

_ Romanom “Corpus delicti” ne pozivam ljude na pobunu. Ali ljude upozoravam da zapadno društvo nakon 11. rujna 2001. godine pokazuje tragove totalitarizma. Ugrožavaju se ljudske slobode, u SAD su otvoreni logori, muče se teroristi, premda smo mislili da živimo u društvu u kojem je mučenje zabranjeno _ rekla je njemačka književnica Julie Zeh u kinu Europa na promociji hrvatskog prijevoda svog romana koji je objavila Fraktura. U tom političkom trileru koji je prevela Latica Bilopavlović Vuković govori o sustavu s polovice 21. stoljeća u kojem vlada diktatura koja tjera ljude za budu zdravi. No, pojavljuju se teroristi koji osnivaju udrugu Pravo na bolest.

_ Kratica te udruge je RAK, riječ koju u Hrvatskoj ne treba obrazlagati. U romanu govorim o usredotočenosti na ljudsko tijelo, na što nas tjera kapitalizam, jer samo zdravi i fit možemo biti učinkovitiji, a bolest i jako puno košta. Proizvodi za ljepše i zdravo tijelo prodaju se puno bolje nego duhovna, a onda i umjetnička dobra. Kuda to vodi _ pita se njemačka autorica koja je jedno vrijeme i živjela u Zagrebu, a u Hrvatskoj ima već tri prevedene knjige. Ideju o romanu “Corpus delicti”, (koji je prvo bio kazališna drama) dobila je kada je u Velikoj Britaniji osuđen silovatelj pomoću DNK analize koja ipak nije bila pouzdana. Tako je jedan čovjek postao žrtva sustava koji misli da je demokratičan.

_ U EU danas čitaju naša pisma i mejlove, provode telefonski nadzor, kontroliraju naše susrete _ kritična je Julie Zeh koja tvrdi da tijelo nikako ne smije biti predmet politike, jer tko kontrolira tijelo, kontrolira i duh.

 

Ključne riječi

Komentara 5

ST
Stiver
13:30 09.10.2011.

Mala je apsolutno u pravu, demokracija je samo farsa .

M1
marin_11
13:44 09.10.2011.

Pa samo totalnim naivcima nije jasno da EU ide prema potpunom centralizmu i diktaturi !!!! Ali izgleda da su (nažalost) takvi kod nas većina što će se pokazati na referendumu !!

MA
marinka
15:33 09.10.2011.

Demokracija nije idealna, daleko je od toga, ali je i dalje najbolja. Kad izmislimo nesto bolje od demokracije, ili bolju varijantu demokracije, onda cemo to i sprovoditi. A EU je buducnost, sasvim sigurno, sto izolirana Hrvatska, ili bilo koja druga zemlja nije. Na nesrecu malih, uplasenih i bezuspjesnih, kojima je najlakse u njihova cetiri zida.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije