Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
filmski festival

Michael Caine glavna zvijezda 50. jubilarnog Viennala

Michael Caine
arhiva VL
26.10.2012.
u 10:02

Program ovogodišnjeg Viennala obuhvaća više od 300 filmova, igranih, dokumentarnih, kratkometražnih, dugometražnih i eksperimentalnih, a u sklopu festivala održat će se i niz rasprava, predavanja i izložbi u čast njegova 50. rođendana

Prikazivanjem političkog trilera ''Arg'' Bena Afflecka u bečkom kinu Gartenbau u četvrtak navečer svečano je otvoren 50. jubilarni Međunarodni filmski festival 'Viennale 2012.

Svečanosti su, uz domaće i strane prominentne goste i uzvanike, bili nazočni i visoki austrijski politički dužnosnici, među kojima i predsjednik Republike Austrije Heinz Fischer. Počasni gost i glavna filmska zvijezda večeri bio je britanski glumac Michael Caine.

Direktor festivala Hans Hurch zaželio je svima ''prekrasno filmsko slavlje'', a Viennalu ''sretan rođendan''. Bečki savjetnik za kulturu Andreas Malath Pokorny naglasio je da grad Beč podupire tu kulturnu manifestaciju jer je uvjerenja da je''javna potpora raznolikosti kultura temelj za miran suživot'' te zaslužio i dobio velik pljesak nazočnih.

Predsjednik Viennala Eric Pleskow dao je, kao i uvijek, osobni pogled na austrijsku kinematografiju iz američkog kuta gledanja.

Program ovogodišnjeg Viennala obuhvaća više od 300 filmova, igranih, dokumentarnih, kratkometražnih, dugometražnih i eksperimentalnih, a u sklopu festivala održat će se i niz rasprava, predavanja i izložbi u čast njegova 50. rođendana. Kao i prethodnih godina na brojnim bečkim lokacijama bit će prikazano čak 140 novih dugometražnih filmskih ostvarenja te velik broj kratkometražnih filmova. Posebno težište festivala ove je godine stavljeno na austrijski dokumentarni film, a publici će biti predstavljeno 20-ak filmova, mnogi od njih premijerno.

Jedna od posebnosti je i programski dio posvećen glumcu Michaelu Caineu u sklopu kojeg će po njegovoj želji i izboru gledatelji imati priliku vidjeti film ''Sleuth'' redatelja Josepha L. Mankiewicza iz 1972. godine. Osim toga bečkoj će publici biti prikazan i film ''Wadjda'' Haifae al Mansur, prve ženske redateljice iz Saudijske Arabije, koji je na ovogodišnjem ZFF-u oduševio nazočnu publiku. Na festivalu će biti prikazan i jednominutni film ''Perfect viewer'' koji je legendarni nedavno preminuli francuski redatelj Chris Marker posebno režirao za Viennale.

Zatvaranje 50. Bečkog međunarodnog filmskog festivala 7. studenoga obilježit će film pod nazivom ''L' Intervallo'' redatelja Leonarda di Costanze. Austrijski mediji pišu da su dugački redovi i gužve za karte pred blagajnama bečkih kina potvrda velikog interesa Bečana za ponuđeni program ovogodišnjeg Viennala.

>>Iz Cannessa stiže film “Ovo mora biti pravo mjesto”

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije