Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
večernjakov natječaj ranko marinković

Magdalena Blažević, Mira Petrović i Ratko Cvetnić najbolji su ovogodišnji kratkopričaši

Dodjela nagrada Ranko Marinković za najbolju kratku priču Večernjeg lista
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/12
20.11.2023.
u 12:47

Danas u podne u zagrebačkoj galeriji Kranjčar proglašeni su dobitnici nagrada 57. natječaja Ranko Marinković za najbolju kratku priču Večernjeg lista

U zagrebačkoj galeriji Kranjčar svečano su dodijeljene nagrade 57. natječaja Večernjeg lista za najbolju kratku priču koja nosi ime glasovitog hrvatskog pisca Ranka Marinkovića. 

Za jednu od najstarijih svjetskih novinskih nagrada za kratku priču koju je Večernji list započeo 1964., a dodjeljuje se od 1965., ovog puta prijavilo se više od  600 hrvatskih autora, dok je u subotnjem prilogu "Obzor" objavljeno pedeset najboljih. Težak zadatak među njima svima izabrati tri nagrađene i dvije pohvaljene priče imao je žiri u sastavu Helena Sablić Tomić (predsjednica), selektor Tomislav Sabljak, urednica rubrike Kultura Večernjeg lista Milena Zajović, nakladnik Seid Serdarević i novinarka Večernjaka Maja Car. 

Prvu nagradu u iznosu od 1400 eura za svoju priču "Đul pita" osvojila je Magdalena Blažević, čitateljima Večernjaka već dobro poznato ime, jer ovo joj je drugi put da je na natječaju Ranko Marinković prvonagrađena. 

"Riječ je o dinamičnom, zgusnutom, brzom pogledu na odnos muškarca i žene, ona u sebi ima sve elemente razvoja njihova međusobnog odnosa, prikazanog iz perspektive žene koja prihvaća biti druga, potisnuta, u tom narušenom agresivnom odnosu koji se prikriva iza izvanjskog pogleda na lijepo i raskošno. Kratka rečenica, probrane riječi, snažni, neizgovoreni prikazi muškoga zlostavljanja ostavljaju gorak okus medene đul pite. Autorica se pokazuje kao ona koja ima poseban smisao za detalje i suptilnu psihologizaciju likova", obrazložio je žiri svoju odluku.

Drugu nagradu od 1100 eura odnijela je pak Mira Petrović za svoju šokantnu i hororom prožetu priču "Baba".

"Nalikuje na nadnaravne legende u kojima dobre ili zle vještice štite svojim moćima slabije i nemoćnije. Autorica je jedan takav pogled na neželjenu, zlostavljanu djevojčicu prikazala  do posljednjeg atoma brutalnosti koja se događa u obitelji i izvan nje. Čitatelj je čita u jednome dahu, s grčem u želucu, i vizualizira moćno prikazane prizore nasilja i obrane od njega koji nalikuju na kombinaciju naturalizma s hororom", kazao je žiri o drugonagrađenoj priči. 

Treće mjesto i nagrada od 700 eura otišla je u ruke Ratku Cvetniću za priču "Zagonetna priroda", u kojoj je, napisao je žiri "u žanru moćnog pripovjedača/kratkopričaša, prikazao sudbinu čovjeka koji je vjerovao kao proljećar, dragovoljac, profesor, u ideju obećane zemlje shvativši u jednome trenutku da državu vode „simulanti i dezerteri, ministarstva konjokradice, nacionalne institucije jugoslavenčine i mediokriteti“, međusobno dijeleći  nagrade i sinekure. Vanjski svijet sredine izvor je njegove samoće i egzistencijalne tjeskobe. U trenutku kada i sam bude pozvan k predsjedniku i odlikovan, Mihalj doživljava potpuni emotivni slom." 

Dodjela nagrada Ranko Marinković za najbolju kratku priču Večernjeg lista
1/12

Pohvaljene su atmosferične priče Lade Vukić „Noć u Aleksandriji“ i Dejana Šorka „Event“, kojima se otvaraju nove teme o izazovu upleta trećega svijeta u svakodnevlje. One su, stoji u obrazloženju žirija, zaokruženi prikazi različitih odnosa, a u njima se prepoznaje pokušaj otpora koji obično završava u ironičnim, duhovitim ili jednostavno prepuštajućim prizorima.

Nagrađene i pohvaljene priče možete pročitati u nastavku.

Komentara 1

Avatar Marko
Marko
13:42 20.11.2023.

Stvarno je težak i naporan život u ovoj banani od države kad se nagrađuju kratkopričaši?Bježmo svi u EU!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije