Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbori u Matici hrvatskoj

Književnik Miro Gavran izabran je za novog predsjednika Matice hrvatske

nestali
Tomislav Miletic/PIXSELL
06.11.2021.
u 23:14

Književnik Miro Gavran izabran je za novog predsjednika Matice hrvatske koja će slijedeće godine proslaviti 180. rođendan. Protukandidat mu je bio dosadašnji predsjednik Stipe Botica

U kinu Studentskog centra u Zagrebu za novog je predsjednika Matice hrvatske izabran književnik Miro Gavran. Jedini protukandidat mu je bio dosadašnji predsjednik Matice hrvatske Stipe Botica. 

Osim predsjednika, na novi četverogodišnji mandat izabrani su i članovi Predsjedništva MH, Glavnog odbora, Nadzornog odbora i Časnog suda. Za Glavnog tajnika Matice hrvatske izabran je Marijo Dominiković.

"Dobio sam istinsku želju pokušati učiniti nešto dobro za Maticu hrvatsku, za njezine ogranke i odjele, a posredno i za našu domovinu. Kao književnik sam u proteklim desetljećima velik dio svoga vremena posvetio nastupima i po najmanjim mjestima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, kao dijete seoskih učitelja zarana sam postao senzibiliziran za onaj tzv. prosvjetiteljski aspekt djelovanja Matice hrvatske na kojemu ona ustraje od svoga osnutka, kao kazališni čovjek surađujući s različitim teatrima uvijek sam nastojao da moje predstave dođu u svako, i najmanje mjesto u kojem postoje osnovni uvjeti za donijeti ljudima kazališnu čaroliju. Usto, radeći svojedobno kao ravnatelj Teatra &TD, a u proteklih devetnaest godina vodeći Teatar Gavran, nikada nisam poslovnu godinu završio u minusu, imam taj gen odgovornosti u sebi i osjećaj za organizaciju, a čini mi se dobrim da to krasi predsjednika svake udruge", izjavio je Miro Gavran u predizbornom razgovoru za Matičin Vijenac.

Matica hrvatska će slijedeće godine obilježiti 180. rođendan. 

Ključne riječi

Komentara 3

VN
vnov
10:05 07.11.2021.

Pravi čovjek na tom mjestu,čestitam Miri Gavranu!!!! Zaslužuje on i Nobelovu nagradu za književnost.

DU
dunhill
09:40 07.11.2021.

Ovo je veliki pomak unaprijed! Nakon 20 godina jednoumlja predvođenog dosadašnjim glavnim tajnikom Matice Zorislavom Lukićem koji je radikalizirao ovu najstariju kulturnu instituciju i cijeli sistem prilagodio sebi i svojim poltronima, novi izbor uprave sada ipak budi nadu da u Matici još ima demokracije i dobroga. No, za mnoge Matičare koji su stradali u toj Lukićevoj huji zadnjih 20 godina, na žalost, više nema spasa; uništene su mnogobrojne karijere i životi, a sama Matica je bačena unazad 50 godina.

SM
stari_mačak
01:24 07.11.2021.

Idealan odabir za uhljebničku organizaciju tipa Matice; lik niti smrdi, nit' miriši. Poslušna dušica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije