Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fališ mi, 2. dio

Knjiga osobne katarze Mani Gotovac i obračuna s drugima

Mani Gotovac promocija knjige
Nel Pavletić/PIXSELL
04.02.2012.
u 19:17

Mani Gotovac svjesno ističe da je smrt djeteta trauma od koje se nijedan čovjek ne može oporaviti do kraja

Nije lako čitati drugu (autobiografsku) knjigu Mani Gotovac “Fališ mi”: jesen/ljeto. Još je teže zamisliti s koliko ju je muke autorica pisala. Duboko je to emotivna priča o smrti mlađe kćeri, još malene djevojčice. Mani Gotovac svjesno ističe da je smrt djeteta trauma od koje se nijedan čovjek ne može oporaviti do kraja i biti ono “što je nekad bio”, ali iz njenog pogleda unatrag na čitatelja urlaju samo emocije. Lako je zamisliti ženu koja nad djetetom u komi stalno ponavlja: “Ana će ozdraviti!” U trenutku kada je sve gotovo, Mani koja je postojala do tog trenutka netragom nestaje. Ona postaje žena koja za javnost živi kao moćna teatrologinja da bi drugi dio svakog svog dana provela sjedeći i ležeći na grobu djeteta, jer “Ana nije otišla, ona je još uvijek tu, samo što to nitko drugi ne vidi”. Iz takve patnje, iz takvih pomaka svijesti, na neki se način rađa drugi dio knjige – borba za drukčiji teatar, borba da uopće bude teatra u četnicima opkoljenom Dubrovniku... Borbe su to koje u pravilu završavaju izdajama i porazima. Cijela knjiga, baš kao i prvi dio ove zanimljive životne priče, govori o sto lica jedne žene. Na istim stranicama i u istim rečenicama ovdje “stanuju”: majka, supruga, ljubavnica, zaljubljena žena, intendantica, žena koja svoj lik u javnosti nosi kao masku koja skriva duboku tragediju... Ljudi koji prolaze tim stranicama dobro su znana imena iz kulturnog, političkog i javnog života Hrvatske, a samo dva imena (dvojice važnih muškaraca) ostaju skrivena. Nekima od njih ove su stranice zahvala, nekima snažna pljuska, trećima i mnogo više od udarca u pleksus. Jesu li dobili što su zaslužili? To znaju oni sami, oni koji su bili podrška, oni koji su shvaćali muku i oni koji za nju nisu marili... (B. Radović)

 

Ključne riječi

Komentara 3

PI
pin
23:19 04.02.2012.

Jel si ovaj blesavi, nepismeni i bez ikakvog stila, novinarskog, kritičarskog, ili bilo kojeg napisala samo zato jer su urednici rekli, \"nećemo je platiti, ništa ne piše\", ili je ovo stvarno tvoj književno-kritičarski maksimum?

GA
ganga
12:28 05.02.2012.

odakle bolesna potreba ljudima da pišu autobiografije umišljajući da su netko i nešto

JA
javornov
12:29 05.02.2012.

U Zagrebu to izgleda postaje nekom perverznom modom pisati o djeci koja su im umrla. Egzaltirane autorice i jedan autor tim se načinom izgleda pokušavaju ekskulpirati u javnosti koju su svojim postojanjem već odavno zagadile. Znakovito je pri tom da su te knjige, osim po tim pokušajima iskupljenja, savršeno irelevantne, nepismene i nepotrebne. Ali žutotiskovine vole sluz, izostanak privatnoga života i ispovjedanje koje nitko nije tražio...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije