Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predstavljena knjiga

Karlović: Kad sve ovo slušam, kao da sve to proživljavam

Despot i Karlović
Foto: Davor Višnjić/Pixsell
1/3
17.11.2011.
u 15:49

Primijetio sam da ljudi, kad pročitaju ovu knjigu, vide utjehu, nadu... Ne možemo živjeti u mržnji, u njoj stvarati ili odgajati djecu – kaže Karlović

Osobno svjedočanstvo o ratnim danima branitelja Vilima Karlovića, preneseno u knjigu "Preživo sam Vukovar i Ovčaru", u četvrtak je dočekalo i službeno predstavljanje u zagrebačkom restoranu Vinodol.

"Ovdje je normalno da čovjek pogine", rečenica je kojom se najbolje opisuje situacija u Vukovaru 1991., a kojom završava jedan od ulomaka knjige koji je pročitan na predstavljanju. Moderator Ivan Kujundžić pročitao je i dio u kojem Karlović opisuje stravično ubijanje 14-godišnjaka u vukovarskom skladištu Veleprometa, gdje je također bio zarobljen.

– Kad sve ovo slušam, kao da sve to proživljavam... – počeo je Karlović dodajući da nije bilo moguće sjećanja o Vukovaru, masakrima i torturama opisati "ljepšim" riječima, prihvatljivijima za čitatelje, da nikoga ne uzrujaju.
Kako je sam naglasio, mnogo je priča poput njegovih koje su ostale nenapisane, stoga je pročitao pismo suborca koje je nedavno primio, a na čijem kraju piše: "Ja sam još uvijek u osami i ne znam se vratiti kući".

–- Primijetio sam da ljudi, kad pročitaju ovu knjigu, vide utjehu, nadu... Ne možemo živjeti u mržnji, u njoj stvarati ili odgajati djecu. Treba učiniti prvi korak i oprostiti prvi. Vjerujte mi, kvalitetnije ćete živjeti – rekao je Karlović.

Naime, prije nekoliko godina Karlović je, kako je sam rekao, ponovno dosegao dno ubivši vjenčanog kuma koji ga je kamatario i prijetio njegovoj obitelji, a trenutačno na slobodi čeka pravomoćnu presudu. Prva sjećanja, podsjetimo, počeo je pisati u pritvoru u Remetincu.

Okupljenih i onih koji su strpljivo u redu čekali na posvetu autora nije nedostajalo, a među njima su se našli i Mirko Filipović te Zvonimir Boban koji je knjigom oduševljen. Ili, kako je to prepričao urednik knjige Zvonimir Despot, "Preživio sam Vukovar i Ovčaru" čita se u jednome dahu.

– Potresna je, ostavlja i te kakav dojam. Kad sam dobio rukopis, sve sam drugo ostavio sa strane, sve obaveze, jer nisam mogao stati – prisjetio se Despot, zaključivši da u ovoj knjizi, unatoč svemu, nema mržnje, već samo iskrenih svjedočanstava.

Knjiga se na svim kioscima može kupiti za 49,90 kuna.

Ključne riječi

Komentara 1

NA
nadaparabola
16:16 17.11.2011.

gle cijenu!kao da je na rasprodaji u kauflandu s posebnim popustom od 10 lipa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije