Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatsko knjižničarsko drušvo

“Kako nastaje građa lagana za čitanje?" – program Kampanje “I ja želim čitati!” u okviru Mjeseca hrvatske knjige

Foto: Privatna arhiva
1/4
09.11.2023.
u 15:34

Povodom mjeseca hrvatske knjige, Nacionalna kampanja „I jaželim čitati!" kojoj je organizator Hrvatsko knjižničarsko drušvo organizirala događanje na temu „Kako nastaje građa lagana za čitanje?".

Domaćin događanja bila je Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu kao suorganizator kampanje. Goste je pozdravila glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu prof.dr.sc. Ivanka Stričević, predsjednica Hrvatskog knjižničarskog društva Jasenka Pleško, predsjednica HKD-ove Komisije za knjižnične usluge za osobe s invaliditetom i osobe s posebnim potrebama Anita Malkoč Bišćan i voditeljica Kampanje “I ja želim čitati!” Željka Miščin.

Organizirana su stručna predavanja na temu građe lagane za čitanje u kojima su sudjelovali stručnjaci iz knjižničarstva, logopedije te hrvatskog jezika i književnosti. Predavači si bili Dunja Marija Gabriel, knjižničarska savjetnica (NSK), Karolina Zlatar Radigović, ravnateljica Hrvatske knjižnice za slijepe; Jelena Lešaja, voditeljica posudbenog odjela u Hrvatskoj knjižnici za slijepe; prof.dr.sc. Mirjana Lenček, profesorica s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta; dr.sc. Dragica Markusi Dujmović  i Ivana Tolj, prof. hrvatskog jezika (nakladnik Alfa).

Foto: Privatna arhiva

Predavači su upoznali sudionike o procesu pripreme teksta pisanog na standardnom jeziku u tekst koji nazivamo građom laganom za čitanje. Građa lagana za čitanje obuhvaća jezičnu i grafičku prilagodbu knjiga namijenjenih osobama s teškoćama u čitanju i razumijevanju tog teksta. U ovom procesu prilagodbe uključeni su logoped, profesor hrvatskoga jezika, lektor, ilustrator i urednik izdanja.

Predavači su istaknuli važnost suradnje profesora hrvatskog jezika, logopeda i knjižničara na poticanju čitanja kod djece i mladih s teškoćama čitanja i disleksijom.  Od iznimne je važnosti postojanje građe lagane za čitanje u obrazovanju.  Istaknuta je nada da se više naslova ovih izdanja nađe na policama knjižnica. Također je rečeno kako ima prostora na radu poboljšanja kvalitete pojedinih izdanja građe lagane za čitanje koje se trenutno nalaze na tržištu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije