Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mariborski Brecht

Izvrsna mariborska predstava "Malograđanske svadbe"

malograđanska svadba sng maribor
arhiv vl
19.05.2011.
u 13:42

Drama SNG Maribor na gostovanju u Zagrebačkom kazalištu mladih izvela je "Malograđansku svadbu" Bertolta Brechta. Redateljica je Mateja Koležnik koja je dobro poznata i u Hrvatskoj.

Ima li ikakve tajne u činjenici da je “Malograđanska svadba” (ili “Pir malograđana”) Bertolta Brechta tako često izvođeno djelo? I nema. Angažirani umjetnici vrlo rado ironiziraju malograđane koji, ruku na srce, čuče u svima nama i vjerojatno vole ići na kazališne predstave jer je to uvijek nekako šik. Gostujuća predstava iz očito kvalitetnog Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora u ZeKaeMu pokazala je svu kvalitetu teksta, ali i dojmljivu sceničnost i bogatstvo slovenskog jezika. Dramu su na slovenski preveli poznati redatelj Eduard Miler i Irena Novak Popov, a režirala ju je u brzom tempu i vrlo pametno slovenska redateljica Mateja Koležnik, koja u Hrvatskoj, i to s pravom, ima brojne poklonike. Redateljica koja mnogo radi i zna što radi (Slovenci obiluju jakim redateljskim imenima svih generacija i omiljeni su gosti u hrvatskim kazalištima) glumce je smjestila za svadbeni stol tako da su publici okrenuli leđa. No, sve što Brechtovi posve iskarikirani likovi možda i skrivaju redateljica otkriva u svojoj burlesknoj predstavi u kojoj je mnogo mjesta za opušteni smijeh, a vrlo malo za nervoznu tugu. Treba pohvaliti vrlo eksplicitne kostime Alana Hranitelja, ali i cijeli glumački ansambl, koji je minuciozno i precizno glumio u scenografski vrlo skučenom prostoru. Scenograf Henrik Arh radnju je smjestio u drvenu prostoriju koja je klopka ne samo za karaktere nego i za fizičke kretnje glumaca, od kojih neki imaju zavidan sluh. Pljesak su stoga više nego zavrijedili Nejc Ropret, Mateja Pucko, Ksenija Mišič, Peter Boštjančič, Irena Varga, Maša Židonik, Vladimir Vlaškalić, Matija Stipanič i Davor Herga, koji su duša predstave.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije