Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na Peristilu

Izvedbom Verdijeve opere "Nabucco" započelo 64. Splitsko ljeto

Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
1/10
15.07.2018.
u 14:51

64. izdanje festivala svečano je otvorila Renata Margaretić Urlić, savjetnica predsjednice RH Kolinde Grabar - Kitarović za društvene djelatnosti i mlade, a nazočne su pozdravili gradonačelnik Andro Krstulović - Opara te ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Napokon su Splićani zadovoljni jer je nakon nekoliko godina pauze opet na Peristilu otvoreno Splitsko ljeto izvedbom Verdijeve opere "Nabucco"  kojom je u režiji Jelene Bosančić ravnao maestro Ivo Lipanović.

64. izdanje Festivala svečano je otvorila Renata Margaretić Urlić, savjetnica predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović za društvene djelatnosti i mlade, a nazočne su pozdravili gradonačelnik Andro Krstulović - Opara te ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Festivalsku zastavu podigla je Terezija Kusanović, prvakinja Opere HNK Split.

- Svi se mi odričemo dosadašnjeg načina života zbog turizma, komercijaliziranja i drugih pojavnosti protiv kojih se ne možemo, ne trebamo i nećemo boriti, nego ćemo nasuprot tomu, nastojati naći mjeru, suodnos, ravnotežu i održivost. Održivost koju nazivam emancipiranom gradskosti postići ćemo samo ravnotežom između turizma od kojeg živimo i umjetnosti i kulture koju baštinimo, poslao je jasnu poruku gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Publika na Peristilu uživala je u mnogima najdražoj Verdijevoj operi u kojoj je naslovnu ulogu pjevao talijanski bariton Devid Cecconi, Abigaillu je tumačila talijanska sopranistica Daniela Schillaci, Ismaelea tenor Domagoj Dorotić, Zaccariju nacionalni prvak bas Ivica Čikeš, a Fenenu solistica splitske Opere, sopranistica Antonija Teskera.

Zasluženi pljesak dobili su Zbor HNK Split na čelu sa zborovođicom Anom Šabašov, Orkestar i Balet, no najviše je publiku "osvojila" sopranistica Antonija Teskera koja je prvi put igrala ulogu Fenene koju je odlično iznijela. Slobodno se može reći da je ovo njezina najbolja uloga do sada, a pokazala je i da Fenena "leži" sopranima.

Mlada redateljica Jelena Bosančić napravila je svojevrsni hommage svom nedavno preminulom profesoru Georgiju Paru koji je "Nabucco" režirao 2003., a njegov izvrstan redateljski rad upamćen je po vjernom slijedu Verdijevog glazbenog predloška i gotovo netaknutom Peristilu s minimalnim scenskim intervencijama.

U sklopu Splitskog ljeta do 14. kolovoza na 13 pozornica bit će izvedena 3 operna, 10 dramskih, 8 plesnih i 7 koncertnih naslova, održat će se 3 izložbe i promocija knjige.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije