Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRIČKA VJEŠTICA NA OPATOVINI

Nešto ne štima kada se Nera bavi nogometom

10.07.2018.
u 17:30

Redatelj Dražen Ferenčina malo je toga mogao spasiti iz 'Gričke' nakon što su je obradili gazda Histriona i Vladimir Stojsavljević

Počelo je 33. zagrebačko Histrionsko ljeto, a otvoreno je (s danom zakašnjenja zbog nogometa) Zagorkinom “Gričkom vješticom”. Naslov je to koji zagrebačka publika obožava, onaj koji je u prvoj histrionskoj izvedbi upisan u povijest hrvatskog teatra kada je kontesu Neru glumila Ena Begović, a Sinišu Kruno Šarić.

Štosovi seksa i politike

Za sve one koji se sjećaju te legendarne predstave iz 1987. godine u režiji Mire Međimoreca (dramaturginja je bila Lada Kaštelan) bilo bi najbolje da ovog ljeta izbjegnu Opatovinu. Naime, ova nova verzija “Gričke”, za koju je adaptaciju radio gazda Histriona Zlatko Vitez, a dramaturgiju Vladimir Stojsavljević, pada na toj prvoj stepenici, i najviše će razočarati istinske ljubitelje Zagorke i “Gričke”.

Oni su, naime, za trosatnu predstavu ostavili samo djelomični okvir priče, te ga napunili gotovo pa stand-up nastupima pojedinih glumaca, koji smijeh iz publike privlače (pomalo ofucanim) brzopoteznim štosovima na temu seksa, politike i nogometa. U tome idu toliko daleko da čak i Nera u jednoj sceni viče: “Hrvatska je prvak svijeta!”

Dvorske dame u rupama

S tim i takvim predloškom, redatelj Dražen Ferenčina nije mogao bog zna što učiniti, to više jer i oprema predstave – scenografija (Miljenko Sekulić) i kostimi (Merita Čopo) – izgleda kao da je rađena za neku studentsku produkciju, s dva stola i jednim naslonjačem i haljinama dvorskih dama koje su već na premijeri imale rupe.

Glavne su uloge ovdje odigrali solidni Janko Popović Volarić i mlada Mada Peršić, koju je očito ponijelo uzbuđenje premijerne izvedbe. Bila je preglasna, preuzbuđena, prerazigrana, prenemirna... Svaku je emociju dala na entu potenciju, i u toj glasnoći i žurbi samo su još čujniji bili njezini problemi s izgovorom dijakritičkih znakova. No, treba se nadati da će u izvedbama koje slijede “stati na loptu” i početi uživati u Neri, baš kao što u svojim ulogama uživaju: Jasna Palić Picukarić, Franjo Kuhar i Ronald Žlabur. 

1/6

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije