Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ULUPUH

Izložba hommage Lili Andres, suputnici Dušana Vukotića

Lila
Foto: arhiva
1/3
06.01.2012.
u 13:29

Bogat život ove, između ostalog, prve Yu pin-up djevojke, ispunjen društvenim događajima i kratkotrajnom filmskom karijerom, na izložbi će biti predstavljen arhivskim fotografijama, fotokolažima,i accessoara onoga vremena...

Izložba „3,2,1…. POGLED“, autorice Sanje Šantak otvara se u Galeriji ULUPUH, Tkalčićeva 14, u utorak, 10. siječnja od 19 sati. Izložba je hommage životnoj priči Lili Andres Vukotić, nekada filmskoj glumici, životnoj i profesionalnoj suputnici našeg jedinog oskarovca Dušana Vukotića.

„Melita Andres – Vukotić, od milja nazvana Lila, rođena je u srcu Zagreba, na Marulićevu trgu, 13. travnja 1923. u obitelji majke Nade pl. Šišić i oca Dragana Andresa, profesora na Glazbenoj akademiji i pri svojoj privatnoj glazbenoj školi. (…) Školovana u Vježbaonici u Gundulićevoj ulici te kao klasični đak pri Prvoj klasičnoj gimnaziji... upisuje Filozofski fakultet kojeg ne završava. Nije požalila, već izuzetnom snalažljivošću i britkošću uma, duhovitošću, te izuzetnim šarmom i gardom gordo kroči kroz život lako učeći sve novo, osvjetljavajući svijet oko sebe gotovo trenutno, neprimjetno... ostavljajući sve potpuno bez daha. (…) Krajem 50-tih upoznaje budućeg oskarovca Dušana Vukotića za kog se udaje 1960. i ostaje s njime u svim dobrima, ljepotama i brigama ovoga svijeta, do njegove smrti 1998.

Lilina ljubav prema filmu i fascinacija tajnama filmskog zanata započinje 1952. kada postaje dio radne ekipe za snimanja filma „Hanka“ Slavka Vorkapića, u zimskim vrletima Bosne. Godine 1953. Vatroslav Mimica daje Lili glavnu žensku ulogu u njegovu filmu „Jubilej gospodina Ikla“, a potom 1955. dobiva ulogu u prvim epizodama američkog serijala «Lum & Abner», da bi potom slijedile uloge u antologijskim filmovima Branka Bauera "Ne okreći se sine", 1956. i "Martin u oblacima", 1961. Uz glumačku karijeru u svijetu domaće filmske produkcije, paralelno je zaposlena i kao skripterica i sekretarica režije na projektima Šimatovića, Tanhofera, Velimirovića… Filmsku glumačku karijeru u jednom trenutku Lila prekida odbijanjem privlačne inozemne ponude, time zauvijek odlučivši se za potpunu posvećenost kako privatnom tako i profesionalnom životu Dušana Vukotića, koji je zauvijek fascinira svojom osobnošću i genijem. Profesionalno ostaje u svijetu filma surađujući u svim Vukotićevim projektima kao skripterica, sekretarica, crtačica.“ (priredila Sanja Šantak)

 Bogat život ove, između ostalog, prve Yu pin-up djevojke, ispunjen društvenim događajima i kratkotrajnom filmskom karijerom, na izložbi će biti predstavljen arhivskim fotografijama, fotokolažima, primjerkom ženske toalete i accessoara onoga vremena (50-tih godina), te projekcijom filmova u kojima je glumila („Jubilej gospodina Ikla“, Ne okreći se sine“, „Martin u oblacima“), uz glazbenu kulisu. Ovaj nostalgični osvrt na jednu životnu priču u širem smislu predstavlja hommage svim našim sugrađankama, zagrepčankama, ženama, susjedama, tetama, bakama, koje su u nekim možda sasvim drugačijim vremenima živjele svoju žensku prirodu, igrajući, između svih svojih životnih uloga (majke, supruge, kolegice, djelatnice) i onu samo i potpuno – žene. Osobit naglasak biti će stavljen na pojam urbane žene 50-tih, u ovom slučaju zagrepčanke, kao utjelovljenja svjetonazora određene gradske sredine. Kako je to opisala Sanja Šantak u predgovoru izložbi: „40-te, 50-te godine prošlog stoljeća prijelomne su godine uopće na kalendaru svjetske povijesti pa tako i na prostoru države koja više ne postoji. Za generacije naših baka, teta, majki, to je vrijeme u kome su neke od njih su proživljavale već svoje zrele godine, neke od njih djevojaštvo, neke su se tek rađale. Svejedno, bile su to godine kada su se pokušavale nekako nositi sa prijelaznim periodom u kome je jedan društveni sistem bio zamijenjen drugim. Možda su se mijenjale i društvene norme, možda pak samo tekstilni materijali i naslovnice žurnala koje su pratile modne tekovine. U ženskom biću ostala je i dalje potreba za elegancijom i šarmom, kao prešutnom normom ophođenja prema svijetu. Izložba jest inspirirana životom jednog posebnog, unikatnog ženskog života i jednom u prvom redu damom, Lilom Andres Vukotić, ali u suštini... posvećena je ženama jednog doba i to ženama tog doba koje su na prostoru bivše države, čiji dio je bila i sadašnja Hrvatska, zapravo hrabro, a na neki način u tišini, stvarale tu tako moćnu, a tanku profinjenu nit ženske snage koja je u svim vremenima ono što tiho i potpuno pokreće ovaj svijet.“

Izložbu će otvoriti Nenad Korkut, a može je se razgledati do četvrtka 19. siječnja radnim danom od 10 do 17 sati (četvrtkom od 10 do 20 sati), subotom od 10 do 13 sati. Ulaz je slobodan.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije