Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
arhitektura

Iz svijesti o moderni izašla je – Trešnjevka

S izlozbe
16.10.2014.
u 12:35

Medijsko promišljanje suvremene arhitekture u Hrvatskoj započeo je Matoš, kojem L. Domić posvećuje izložbu u Moduloru

– Cijela trešnjevačka arhitektura je proizašla iz svijesti o moderni – kaže Lilijana Domić, autorica koncepta i teksta uz izložbu "Mogući standardi moderne" upravo otvorenoj na pravom mjestu koje to dokazuje, u Galeriji Modulor Centra za kulturu Trešnjevke. Lilijana Domić smatra da je medijsko promišljanje suvremene arhitekture u Hrvatskoj započeo Antun Gustav Matoš raščlanjujući Kovačićev čuveni projekt za regulaciju Kaptola 1908. godine i tako odredio parametre za suvremenu kritiku arhitekture.

Radeći izložbu posvećenu Matošu, a oslonjenu na poznate studije Tomislava Premerla o moderni u poslijeratnoj arhitekturi Hrvatske i o odnosu moderne i avangarde, L. Domić se bacila na filigranski posao prepoznavanja i najsitnijih tragova moderne: registrirajući motive zvijezdi u brušenome staklu, kojeg je sve manje, na balkone, prozore, oštećene fasade, ali i trešnje, orahe, višnje, samonikle jasene, smokve, bazgu, jabuke... pokazalo se, kaže autorica, da je time bila u potrazi za urbanitetom mogućega „vrtnoga grada" koji se oslanjao na tradiciju malih vrtova. Bili su to produžeci špajz cimera naših baka...

– Modernu u nas zovu i zagrebačkom školom arhitekture između dva rata, a ova izložba želi osvijestiti vrijednosti zagrebačke arihitekture moderne, potaknuti prepoznavanje i čuvanje stila, konteksta i detalja – kaže Lilijana Domić, podsjećajući na važne naše stvaratelje i čuvare moderne.

Upozoravajući na značenje arhitekture "bez potpisa", koja se smatrala manje važnom a bitna je za modernu! 

>> Institucija kojoj je Feđa Vukić odlučio napraviti biografiju i u kojoj je rođen Novi val

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije