Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Festival

Iggy i The Stooges penetrirali nastupom za povijest INmusica

Iggy & The Stooges
Jurica Galoić/Pixsell
25.06.2013.
u 14:56

Ne treba jedne genijalce dizati na račun drugih, ali u usporedbi s furizonim nastupom Stoogesa čak bi i Rolling Stones djelovali kao šlagerski bend. To doista nije omalovažavanje Jaggera, Richardsa i društva...

Hrvati su poznati kao publika koja ne voli ponavljati koncerte istih izvođača, ali postoji nekoliko velikih izuzetaka od toga “pravila”: Depeche Mode, Franz Ferdinand, Nick Cave i, naravno, Iggy Pop koji je prilično čest i uvijek rado viđen (slušan) gost.

Ponovilo se to i prvog dana INmusic festivala na kojem su Iggy & The Stooges održali još jedan koncert za pamćenje i ispisali novi trenutak za pamćenje u povijesti festivala.

Otkako su na samom početku zagrmili s “Raw Power” bilo je jasno da nastup neće biti nikakvo vraćanje u povijest i stvar nostalgije. Upravo obrnuto, fascinantno je koliko je glazba Stoogesa ostala originalna i moćna nakon svega što se u rocku, posebnom njegovim tvrdim varijantama, dogodilo otkako su snimili svoj prvijenac 1969. godine. Iggyjeva se karijera u posljednjem desetljeću ili dva možda našla u slijepoj ulici, možda je to bio razlog obnavaljanja Stoogesa, ali njihov najnoviji album “Ready To Die” sve je samo ne puko oslanjanje na staru slavu.

To da nove pjesme mogu ravnopravno stajati uz stare, što smo mogli pretpostavljati u teoriji, pokazalo se jučer i u praksi: “Sex & Money”, “Gun” i “Burn” stajale su rame uz rame s “1970”, “No Fun”, “I Wanna Be Your Dog” i drugima sa set liste koju u cijelosti pogledajte u okviru, a od koje cure sline svakom pravom fanu ovog benda, Iggyja i žestokog rocka uopće.

Ne treba jedne genijalce dizati na račun drugih, ali u usporedbi s furizonim nastupom Stoogesa čak bi i Rolling Stones djelovali kao šlagerski bend. To doista nije omalovažavanje Jaggera, Richardsa i društva; analogija je upotrebljena samo da se naglasi koliko je nastup Stoogesa bio rockerski tvrd i moćan - penetrirajući, da upotrijebimo naziv njihove sjajne stvari. I kada je na kraju nastupa Iggy uzeo glamouroznu motociklističku jaknu poznatu s poleđine omota albuma “Raw Power” na najbolji je mogući način zaokružen odnos između povijesti i sadašnjosti.

Naravno, za ovako izvrstan dojam nije zaslužan samo Iggy, nego cijeli bend sastavljen od kombinacije prve dvije postave Stoogesa: gitarist iz druge postave James Williamson , bubnjar Scott Asheton, saksofonist Steve Mackay i originalnim likovima pridruženi basist Mike Watt koji se savršeno uklopio u kombinaciju grmljavine i ‘velikih vatrenih kugli’ koji čine arhitektoniku zvuka benda.

Unatoč hladnoći, festival prvoga dana nije bio lišen atmosfere. Među bolje strane popratnih sadržaja bio je šator Tko pjeva zlo ne misli u kojem je nastupao odličan domaći rockabilly bend B And The Bops, a među lošije trenutke spadaju smještanje In Teatra u blizinu glavne pozornice te veliki redovi za piće i hranu za koje organizatori krive Linićevu fiskalizaciju, ali su najavili bitno poboljšanje drugoga dana.

 

Set lista:

1. Raw Power

2. Gimme Danger

3. Gun

4. 1970

5. I Got a Right

6. Search and Destroy

7. Fun House

8. Beyond the Law

9. Johanna

10. Ready to Die

11. I Wanna Be Your Dog

12. No Fun

13. Your Pretty Face Is Going to Hell

Bis:

14. Penetration

15. Sex & Money

16. Open Up and Bleed

17. Cock In My Pocket

18. Louie Louie

19. Burn

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije