Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predstava u Močvari

Hrvatske pučke balade kao riznica crne kronike iz prošlih vremena

Iz predstave \"Oj, to tožni človek\"
arhiv vl
11.12.2010.
u 12:02

I u Zagrebu je konačno premijerno izvedena predstava Dunje Knebl i Maria Kovača "Oj ti tožni človek". Brojna publika u Močvari toplo je pozdavila brojne izvođače koji su izvodili potresne hrvatske balade.

Nakon Ogulina, Lepoglave i Velikog Tabora, i u Zagrebu je izvedena pomalo i eksperimentalna predstava poznate etno izvođačice Dunje Knebl "Oj, ti tožni človek". Zagrebačka Močvara bila je idealno mjesto za premijeru crne predstave s ružičastim krajem u kojoj su mahom kajkavske hrvatske stare balade dobile novo glazbeno ruho, ali i šansu da ih se protumači pomoću kazališnih znakova i Dunjinih objašnjenja.

Naravno, koncerti Dunje Knebl i njena monodrama "Zašto sam postala javna pjevačica sa 47 godina ili strah od kloniranja" kazališne su osebujne predstave. No, "Oj, ti tožni človek" koji je Mario Kovač zamislio kao niz pomalo srednjovjekovnih slika na temu pretužnih kajkavskih popijevki impresivna su predstava u kojoj je publika konačno usmjerena na sadržaj pjesama. Glazbeni aranžmani su za svaku pohvalu, kao i pjevačka izvedba grupe umjetnika koju je okupila Dunja Knebl uz pomoć Ivane Marijančić. Dunja ne bi bila Dunja da tragične sličice iz života starih kajkavaca nije završila ljubavnim stihovima "Ti si meni po sredini srca, kak v črljeni jabuki koščica". No, reske priče iz crne kronike prohujalih hrvatskih stoljeća ostaju odzvanjati u ušima i mislima publike koja je koncentirano i s puno pažnje pratila predstavu u čijoj je osnovi beznadežno pitanje: oj ti tožni človek, zakaj si na svetu?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije