Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sajam knjiga

Hrvatska će od EU tražiti novac za poticanje čitanja

Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
1/3
12.10.2017.
u 08:53

Moćna francuska kulturna politika u Frankfurtu ugostila okrugli stol na kojem je bila i ministrica Obuljen Koržinek. Ministrica predviđa da će najveći novac biti usmjeren u knjigu i izdavaštvo, a potom u izvedbene umjetnosti

Uz veliku državničku pompu i prisustvo francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i njemačke kancelarke Angele Merkel otvoren je sajam knjiga u Frankfurtu na kojem je zemlja gost Francuska, drugi put u posljednjih tridesetak godina.

Macron se u Frankfurtu razbacivao izjavama o tome da bolonjski proces treba proširiti i na srednje škole te da Europska unija mora centralizirati budžete svojih članica. Moćna francuska kulturna politika u Frankfurtu je na okruglom stolu okupila i brojne europske ministre kulture, među njima i hrvatsku ministricu Ninu Obuljen Koržinek koja je posjetila i hrvatski štand u petom paviljonu.

– Mislim da je u danim okolnostima hrvatskog izdavaštva i krize kroz koju smo zadnjih mjeseci prolazili, gdje je cijeli fokus bio na konsolidiranju i održanju kakve-takve likvidnosti u branši, Zajednica nakladnika i knjižara napravila određeni iskorak ovim nastupom i vizualno i prezentacijski. Kao što znamo, frankfurtski sajam više je usmjeren izdavačima i agentima, a manje autorskom nastupu. Ono što sam najavila i Zajednici i svim drugim organizatorima sajmova, je da ćemo nakon ove serije sajmova – Frankfurt, Beograd i Interliber – organizirati zajednički sastanak u Ministarstvu kulture kako bismo, čim u prosincu bude objavljen proračun, odredili na koje sajmove idemo i s kojim budžetima i što je fokus – rekla je za Večernji list Nina Obuljen Koržinek. A ima li ministrica dobre vijesti za izdavače i autore, budući da je rad na proračunu pri kraju?

– Uskoro će biti usvojena nacionalna Strategija poticanja čitanja koju ćemo financirati kroz Europski socijalni fond čiji je ukupni budžet nekakvih dvadeset milijuna kuna. To je dakle puno više novca nego što može osigurati Ministarstvo kroz redovni budžet. A što se tiče budžeta za 2018. godinu, gdje ne mogu govoriti ni o iznosima ni o postocima, ali vidjet će se da se tu radi o značajnim povećanjima za kulturu i što se tiče budžeta i što se tiče povlačenja novca iz europskih fondova. Predviđamo najveći dio toga ipak usmjeriti prema stvaralaštvu i to ponajprije u knjigu i nakladništvo, ali i u izvedbene umjetnosti. Po modelu stipendija za pisce ćemo sljedeće godine pokrenuti i stipendije za vizualne umjetnike jer mislimo da su oni od svih umjetnika u najlošijoj poziciji – rekla je ministrica Obuljen Koržinek u ushuktalom frankfurtskom sajamskom grotlu u kojem će se ovih dana naći i Dan Brown (s novim romanom “Origin”), Margaret Atwood, Salman Rushdie, Ken Follet, Daniel Kehlmann, Peter Nadas, Daniel Cohn-Bendit...
Dizajnersko osvježenje

Na dizajnerski osvježenom hrvatskom štandu koji ljudi mogu pratiti i putem YouTubea na adresi Zajednice nakladnika i knjižara (znk.hr) već su se prvog dana okupljali hrvatski nakladnici, primjerice iz Sandorfa, održavajući poslovne sastanke, a zainteresirani su mogli putem HRT-ove emisije “Prekid programa zbog čitanja” upoznati vodeće hrvatske suvremene pisce u rasponu od Daše Drndić i Ivane Šojat do Miljenka Jergovića i Kristiana Novaka. 

Komentara 1

SM
stari_mačak
10:56 13.10.2017.

Ministrici gu*ica vidjela puta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije