Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Filmski festival

Film o transrodnoj ženi koji juri na Oscare otvorio HRFF

05.12.2017.
u 10:12

Uvodeći sve jača autorska imena u svoj filmski program, HRFF se ne odmiče od svoje temeljne ideje i ljudskopravaške misije

Projekcijom velikog nezavisnog hita, trostrukog pobjednika Berlinalea i čileanskog kandidata za nagradu Oscar “Fantastična žena” argentinskog redatelja Sebastiána Lelija o transrodnoj u zagrebačkom kinu Europa počeo je 15. Human Rights Film Festival.

Već samim filmom otvaranja, u čijem je fokusu transrodna protagonistica, ali je prije svega iznimno filmsko ostvarenje, HRFF dokazuje da se kao manifestacija itekako odmaknuo od uskog shvaćanja ljudskopravaškog kulturnog aktivizma kao nečega niskobudžetnoga i društveno marginalnoga, prikazujući filmove za koje bi se rado potukli i mnogo poznatiji i u mainstreamu prepoznatiji filmski festivali.

Među velikim hitovima u programu ovogodišnjeg HRFF-a ističu se i “Rizik” Laure Poitras, “Mrtvi narod” Radu Judea, “3/4” Illiana Meteva te “Bez naslova” pokojnog Michaela Glawoggera i Monike Willi. Uvodeći sve jača autorska imena u svoj filmski program, HRFF se ne odmiče od svoje temeljne ideje i misije, organizirajući brojne programe u suradnji s ljudsko-pravaškim organizacijama, uključujući međunarodnu konferenciju o neliberalnim demokracijama na području današnje Europe s tridesetak izlagača, među kojima su i Žarko Puhovski, Vesna Pusić i Jadranka Kosor.

Tu je i premijera kratkometražnog dokumentarca Andreja Korovljeva o inicijativi Dobri domaćini koja je u naoko ksenofobnoj Hrvatskoj donacijama 283 građana u 2017. godini prikupila čak 206.000 kuna koje su raspoređene mladim izbjeglicama i drugoj djeci bez roditeljske skrbi.

Zanimljiva je i svjetska premijera eksperimentalnog dokumentarca “Vremenske bombe” Gorana Sergeja Pristaša, kazališnoj publici itekako poznatoga po radu s kolektivom BAD.co, koji supotpisuje i Pristašev novi film.

Komentara 2

KR
kruti190
12:34 05.12.2017.

daj od.ebite s tom boleštinom!!!

VE
verica2
22:33 05.12.2017.

Da piše juriša, još kako tako, ali "juri na Oscare"..... Ima li Večernji lektora?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije