Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Radovan Vlatković

Fantastičan virtuoz roga uz sramotno šlampav orkestar

Radovan Vlatković
arhiva VL
02.03.2012.
u 20:07

Sam početak uvertire Weberova “Strijelca vilenjaka” bio je vrlo bolno iskustvo, ponajprije zbog horni, ali i traljave svirke čitavog orkestra. Nažalost, ništa bolji nije bio ni Drugi koncert za rog i orkestar Richarda Straussa

Sezona gripe eventualno može biti razlog da ne odete u KD Vatroslava Lisinskog, ali ne i da propustite koncert Majstorskog ciklusa HRT-a, osobito kad nastupa hrvatski i svjetski majstor roga Radovan Vlatković. Naime, sve koncerte iz tog ciklusa izravno prenosi Treći program Hrvatskog radija.

Sramota prema umjetniku

Nevolja je samo u tome što su mikrofoni nemilosrdni pa vas falš tonovi iz slušalica šamaraju po ušima još gore nego dvorani. Tako je i sam početak uvertire Weberova “Strijelca vilenjaka” bio vrlo bolno iskustvo, ponajprije zbog horni, ali i traljave svirke čitavog orkestra. Nažalost, ništa bolji nije bio ni Drugi koncert za rog i orkestar Richarda Straussa. Tehnička virtuoznost, preciznost te plemenitost, ljepota i toplina Vlatkovićeva tona dodatno su isticali loše točke u orkestru koji smo, valjda, u posljednje vrijeme previše hvalili.

Nije samo šteta nego je i sramota umjetnika takvoga kalibra dočekati s tako šlampavom zvučnom kulisom. Publika je Vlatkovića zasluženo častila dugim aplauzom pa se on, nakon nećkanja, ipak odlučio na bis ponoviti treći stavak koncerta. Valjda u pedagošku svrhu. Tu bi lekciju orkestar trebao dodatno platiti profesoru rasprodanom između glazbenih učilišta u Salzburgu, Londonu, Madridu i Zürichu.

Kruh svagdašnji

Dvořakova Osma simfonija u drugom dijelu koncerta zvučala je već mnogo konzistentnije, ali za maestra Pavla Dešpalja i njegov orkestar to je djelo ionako simfonijski kruh svagdašnji. Neka ovo bude upozorenje Zagrebačkoj filharmoniji koja će s Radovanom Vlatkovićem već ove jeseni svirati Straussov Prvi koncert za rog i orkestar.

 

Komentara 11

OB
-obrisani-
14:17 03.03.2012.

to znam iz prve ruke

Avatar Juki
Juki
14:50 03.03.2012.

E moj Branimire, ovo ti nije trebalo.

KA
Karla
22:17 02.03.2012.

Baš me zanima tko se krije iza inicijala bp/vlm i da li je uopće bio na koncertu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije