Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cijenjeni umjetnik

Erwin Wurm u Laubi: Budite dio uzbudljivog umjetničkog događaja u Zagrebu

One Minute Sculptures
Foto: bilderechte gmbh
1/4
21.06.2021.
u 11:35

Od 3. srpnja do 26. kolovoza posjetite fantastičnu izložbu globalno poznatog umjetnika Erwina Wurma

Muzeji predstavljaju vrijednu kulturno-turističku ponudu destinacije te atraktivnim umjetničkim djelima privlače velik broj domaćih i inozemnih posjetitelja. Današnji moderni muzeji razlikuju se po specifičnoj i intrigantnoj tematici koje posjetitelji obožavaju upravo radi te posebnosti i jedinstvenosti koju pružaju, a broj posjetitelja u muzejima bilježi kontinuirani porast.

Cijenjeni austrijski umjetnik ovog ljeta u Hrvatskoj

Umjetnost u suvremenom društvu ne čini samo ono što vidimo, čujemo, čitamo, ili što percipiramo kao umjetnički objekt. U njoj prije svega možemo pronaći odraz sebe pa tako, ponekad, u pojedinom autoru te njegovom umjetničkom izričaju primjećujemo zrcalo koje i nas inspirira kroz život. Drugačiju perspektivu umjetnosti donose radovi poznatog umjetnika koji će biti izloženi ovog ljeta Zagrebu.

Riječ je o izložbi austrijskog umjetnika Erwina Wurma, jednog od najvažnijih aktera na globalnoj umjetničkoj sceni. Njegovi radovi mogu se pronaći u svjetskim muzejskim kolekcijama, među kojima su najistaknutije one u muzeju suvremenih umjetnosti MoMA (New York), galeriji Tate Modern u Londonu, nacionalnom centru umjetnosti i kulture Centre Pomipdou (Pariz) te muzeju suvremene umjetnosti MUMOK (Beč).

„Narrow House“ – prikaz kako je umjetnik doživljavao odrastanje u svom domu
Foto: bilderechte gmbh

Također je izlagao u brojnim galerijama i muzejima diljem svijeta čime je uspješno privukao goleme mase zainteresiranih posjetitelja. Tako je, na primjer, prošlogodišnju izložbu u muzeju Taipei Fine Arts (Tajvan) posjetilo preko 260.000 ljudi.

Wurmov umjetnički fokus veže se uz problematizaciju suvremenog društva i svakodnevice. Kroz humoristične i apsurdne elemente umjetnik se obračunava sa zapadnjačkim mentalitetom i simbolima uspjeha, ponekad deformirajući poznate prizore iz svakodnevice do uznemirujućih razina. Humor mu tako služi samo kao mamac promatraču, jer kako sam Wurm ističe, kad se gledatelji zaista približe i promotre njegov rad, ono što vide nikad nije ugodno.

Poznat je po svojoj seriji „One Minute Sculptures“, odnosno seriji jednominutnih skulptura, u kojoj sebe, ili svoje modele, postavlja u neočekivane odnose sa svakodnevnim predmetima koji su mu nadomak ruke. Nastoji upotrijebiti najkraći put u stvaranju skulpture – jasan i brz te ponekad i šaljiv oblik izražavanja.

Brojne radove poznatog umjetnika Erwina Wurma možete vidjeti na izložbi ovog ljeta u Laubi.
Foto: bilderechte gmbh

Skulpture dovode ljudsko tijelo u apsurdan i smiješan odnos sa svakodnevnim predmetima, pa tako, tko se odluči za Wurmovu jednominutnu sklupturu, mora držati pozu minutu ili dok traje fotografsko snimanje prizora. Položaje je vrlo često teško zadržati, pa se tako jedna minuta čini kao vječnost.

Wurmova razigrana kritičnost očituje se i u djelima koja će se ovoga ljeta predstaviti zagrebačkoj publici. Njegov interaktivan rad „Narrow House“ bit će prikazan u Laubi, a njega je prethodno izložio na prestižnom Venecijanskom biennalu. Nacrt te neobične kuće bazirao je na domu u kojem je odrastao, a sama uskost kuće referira se na uskogrudnost sredine u kojoj je umjetnik odrastao, dok se istovremeno problematiziraju pitanja osobnog prostora. Prolaskom kroz ovu kuću, moći ćete osjetiti tenziju i klaustrofobiju prostora koju je Wurm iskusio tijekom svog odrastanja.

Osim „Narrow Housea“, na izložbi u Laubi bit će predstavljena popularna serija Wurmovih radova „One Minute Sculptures“ koja poziva posjetitelje na interakciju s umjetničkim djelima te „Fat Mini“, automobil koji apliciranjem dodatnih materijala na strukturu Mini Coopera problematizira pitanje društvenog statusa. Uz navedene radove publika će imati priliku popiti piće s Wurmovih slavnih „Drinking sculptures“ te bolje upoznati kreativni unutarnji svijet umjetnika kroz video radove i performativne skulpture.

Na izložbi ćete imati priliku popiti piće s Wurmovih slavnih „Drinking sculptures“
Foto: bilderechte gmbh

Nemojte propustiti priliku

I dok se u Laubi održava Wurmova izložba, istovremeno se u renomiranoj galeriji Thaddaeus Ropac u Parizu održava još jedna izložba s Wurmovim radovima. Upravo ova paralela svjedoči o njegovoj izuzetnoj karijeri, a o kojoj se možete samostalno uvjeriti od 3. srpnja do 26. kolovoza, do kada će izložba biti otvorena u Laubi.

Ova izložba i prikaz radova Erwina Wurma u Laubi jedan je od najuzbudljivijih umjetničkih događaja u Hrvatskoj otkad je kustos Želimir Košćević 2004. organizirao izložbu „Enigma objekta“. Izložba će biti puna zanimljivih, humorističnih, neobičnih i jedinstvenih oblika koje nemate priliku vidjeti u svakodnevnom životu.

Neovisno o tome jeste li umjetnik u duši ili ne, savjetujemo vam da dođete u Laubu te postanite dio ove zanimljive i uzbudljive umjetničke priče.

Sadržaj omogućio: TZGZ

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije