Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izložba fotografija

Dora Budor i Maja Čule izlažu u Beogradu

Dora Budor Maja Čule
Budor+Chule
26.05.2011.
u 12:53

Izložbom naziva "Substitutes for Present Sense" mlade će umjetnice predstaviti svoje setove

Hrvatske umjetnice Dora Budor i Maja Čule u beogradskoj će velikoj galeriji Kulturnog centra GRAD pokazati svoje radove na izložbi naziva "Substitutes for Present Sense" koja se održava od 1. do 14. lipnja.

Na njihovim su fotografijama i videima instalacije i skulpture te izgrađeni ''setovi''. Setovi podsjećaju na elemente stereotipnih interijera poslovnih prostora, tvornica, spavaćih soba, ureda i čekaonica. Autorice su svoju suradnju počele 2004. godine i pet su godina održavale dizajnersku praksu, unutar koje su stvarale samostalno i prema narudžbama klijenata. Posljednje tri godine rade na umjetničkim projektima te izlažu u zemlji i izvan nje.

Dobitnice su recentnih nagrada kao što je New Visual Artist Award (20 najboljih mladih dizajnera na svijetu koje bira stručni časopis za grafički dizajn Print) i Young Guns Award koju dodjeljuje Art Directors Cluba NY (50 najboljih mladih dizajnera koje prema preporuci bira tim afirmiranih stručnjaka ADC), a u siječnju ih je na preporuku Stefana Sagmeistera vodeći svjetski dizajnerski časopis Wallpaper proglasio novim talentom i posvetio im naslovnicu svog časopisa.

– Želimo stvoriti novi ekosustav korištenjem objekata koji su uobičajeni, svakodnevni i banalni, a distorziranjem i transformacijom počinju evocirati nelagodu i stranost. Proizvod rada su fotografije i videi, koji služe kao dokumentacija performativnih praksi i određenog ponašanja. Njihova je funkcija predstaviti sustave i supstitute realnosti koji su režirani, izvedeni te čiji su materijalni tragovi potom nestali. U tom procesu lišavamo objekte želje za posjedovanjem te proizvodimo konstruirana značenja i manje nervoze – kažu autorice.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije