Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
cambridge university press

Daniel Rafaelić u povijest svjetske egiptologije upisao i Hrvatsku

10.11.2020.
u 10:59

Hrvatski povjesničar filma i egiptolog Daniel Rafaelić stao je uz bok najvećim svjetskim egiptolozima koji su sudjelovali u pisanju kapitalnog djela “Povijest svjetske egiptologije” Cambridge University Press.

Hrvatski povjesničar filma i egiptolog Daniel Rafaelić stao je uz bok najvećim svjetskim egiptolozima koji su sudjelovali u pisanju kapitalnog djela “Povijest svjetske egiptologije” koju je objavio Cambridge University Press. Urednici izdanja su znanstvenici Andrew Bednarski, Aidan Dodson i Salima Ikram koja je Rafaelića i pozvala da bude jedan od autora koji će napisati pregled egiptomanije i filmova o drevnom Egiptu.

“Povijest svjetske egiptologije”, naime, prva je knjiga koja daje analizu povijesti egiptologije po zemljama, s posebnim naglaskom na popularnu kulturu. Rafaelićevo poglavlje, uz očekivane filmove poput “Deset zapovijedi” s Yulom Brynnerom, “Kleopatre” s Elizabeth Taylor ili “Mumije”, bavi se i manje poznatim njemačkim i austrijskim nijemim filmovima, a važan je prikaz zaboravljena filma “Maciste u Dolini kraljeva”, koji se 1960. snimao u Zagrebu.

– Osjećam se privilegirano biti u društvu ljudi čiji je znanstveni rad bio moja literatura posljednjih trideset godina, a posebno tijekom studija egiptologije na The University of Manchester. Prilika da u takav klub unesem naše, hrvatske, mirise i boje ispunja me neopisivom srećom. Već noćima ne spavam čekajući kada će poštar pozvoniti s prvim primjercima knjige – kazao je Rafaelić. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije